Δευτέρα
20 / 03 / 2023
13 Νέα Άρθρα

Η μνημονιακή επίθεση ενάντια στο Δημόσιο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
alt

της Δέσποινας Σπανού (συνάδελφος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας)

Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων πέντε ετών έβαλαν στο στόχαστρο με πρωτοφανή αγριότητα τον δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Η υποβάθμιση και η συρρίκνωση του Δημοσίου, το κλείσιμο κοινωνικά κρίσιμων υπηρεσιών, οι εφεδρείες, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και οι τεράστιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (έως και 50% είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται), καθώς και το απαράδεκτο, μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία αυτής της επίθεσης. Όσο δε για την μνημονική προπαγάνδα των κυβερνώντων και των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον τεράστιο δήθεν αριθμό των υπαλλήλων ( σε εκατομμύρια σχεδόν τους μετρούσαν!) ήταν τόσο επιθετική που δημιούργησε ένα αρνητικότατο έως και «ρατσιστικό» κλίμα σε βάρος των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, πάρα πολλοί έχασαν τη δουλειά τους και πετάχτηκαν στον «καιάδα» της ανεργίας με διαδικασίες απόλυτα και ξεκάθαρα αντισυνταγματικές.

Τις παράνομες αυτές διώξεις των δημοσίων υπαλλήλων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα τις ανατρέψει στην πράξη με δύο βασικούς τρόπους: α) με την επαναπρόσληψη και την αποκατάσταση των υπαλλήλων που διώχτηκαν αντισυνταγματικά β) με το σταμάτημα φυσικά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι οι άγριες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν ως αποτέλεσμα την απονέκρωση της Δημόσιας Διοίκησης που αδυνατεί πλέον να επιτελέσει ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ένα ισχυρό, δημοκρατικά διαρθρωμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό κράτος, προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες των χειμαζόμενων πολιτών. Ενδεικτική είναι η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στα νοσοκομεία και γενικότερο στο χώρο της υγείας, στα πανεπιστήμια και στο χώρο της εκπαίδευσης, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αλλά και στους τομείς αποπεράτωσης των δημοσίων έργων, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ. Η αναστροφή αυτής της κατάστασης προβάλλει ως επιτακτική αναγκαιότητα.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στις υπηρεσιακές μεταβολές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Άλλα σημαντικά σημεία-παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο τομέα έχουν να κάνουν με τα εξής:

- Ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων – ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την πολιτική αντίληψη της Αριστεράς, όσο βέβαια και για την αναγκαία, για την ανάταξη της οικονομίας, κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία ενός νέου Δημόσιου Τομέα θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν, αναβαθμίζουν και ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των δημοσίων υπηρεσιών και θα είναι ενταγμένες στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας

- Έλεγχος δημοσίων δαπανών

Η ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου πρέπει να οδηγήσει στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολλών με το δημόσιο και τον αυξημένο έλεγχο για τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς.

- Εξυπηρέτηση του πολίτη Δημοκρατική αναδιάρθρωση – Πάταξη του κομματισμού – Διαφάνεια

- Άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης Δημοσίων Υπηρεσιών

- Αποκατάσταση της δικαιοσύνης στο πειθαρχικό δίκαιο

- Σύσταση Συμβουλίου Αποκατάστασης Παράνομων - Άδικων Υπηρεσιακών Μεταβολών

- Επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία όλων όσων απολύθηκαν παρανόμως

- Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ώστε να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή των μεγαλοφοροφυγάδων και των πολύ μεγάλων εταιρειών , καθώς και η εισφοροδιαφυγή.

Κλείνοντας πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στις 25 Γενάρη έρχονται αντιμέτωποι δύο κόσμοι. Από τη μια πλευρά ο κόσμος του φόβου και του παρελθόντος και από την άλλη πλευρά ο κόσμος της ελπίδας και του μέλλοντος. Είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος του μέλλοντος θα νικήσει. Άλλωστε, το μέλλον ήδη ξεκίνησε!

Βιογραφικό σημείωμα Δέσποινας Σπανού

Γεννήθηκα στην Αθήνα από γονείς Ικαριώτες. Συμμετείχα από νωρίς στην πολιτική δράση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, αρχικά μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και κατόπιν μέσα από τις τάξεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ).

Είμαι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκα στο Δημόσιο και ανέπτυξα συνδικαλιστική δράση. Υπήρξα μέλος της διοίκησης πρωτοβάθμιων συλλόγων και της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, όπου ασχολήθηκα κυρίως με ζητήματα εργασιακά, κοινωνικά, ισότητας των γυναικών και με θέματα δημόσιας διοίκησης. Επίσης, συμμετείχα σε μια σειρά από κινήματα και ιδιαίτερα στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, εκπροσωπώντας το οργανωμένο, δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Έφυγα-εκδιώχτηκα από το δημόσιο με το πρώτο κύμα της εφεδρείας-διαθεσιμότητας.

Σήμερα είμαι μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής του κόμματος.