Τετάρτη
08 / 02 / 2023
6 Νέα Άρθρα

Σάλος για το πρόστιμο – μαμούθ που σβήστηκε ως δια μαγείας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΣυντάκτης: AlphaTV News Team 30/8/2013 01:19

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του Alpha για το πρόστιμο μαμούθ που σβήστηκε ως δια μαγείας.

Για τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να μην πληρώσει μεγαλοεπιχειρηματίας εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο, την ίδια ώρα που ο μέσος φορολογούμενος στενάζει κάτω από την ασφυκτική πίεση του υπουργείου Οικονομικών, κινδυνεύοντας να μπει φυλακή ή να χάσει κινητή και ακίνητη περιουσία.

Το κουβάρι της διαφαινόμενης διαπλοκής άρχισε να ξετυλίγεται από το 2010, όταν μεγάλη επιχείρηση πετρελαιοειδών αγοράζει πρώτη ύλη μέσω τριγωνικών συναλλαγών, μέσω Κύπρου, προφανώς για να γλυτώσει φόρους.

Το ίδιο έτος, το 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον σχετικό νόμο περί φορολογικής δικαιοσύνης βάζει φρένο στις λεγόμενες "τριγωνικές συναλλαγές" με τα μη συνεργαζόμενα κράτη, τους φορολογικούς παραδείσους και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Οι ελεγκτές, κάνοντας σωστά τη δουλειά τους, εφαρμόζοντας δηλαδή το νόμο επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ. Πριν λίγες ημέρες όμως με μια φωτογραφική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Χάρη Θεοχάρη, το πρόστιμο των 240 εκατομμυρίων ευρώ, σβήστηκε.

Η αντιπολίτευση ζητάει να παρέμβει ο εισαγγελέας.

«Στο χώρο των καυσίμων και των πετρελαιοειδών η διαπλοκή των συμφερόντων είναι γνωστή και πολύ μεγάλη. Γιατί πρόκειται για ολιγοπώλειο ένα μικρό club με λίγους παίκτες που ξέρουμε καλά ότι αυτοί που ελέγχουν το χώρο των πετρελαιοειδών έχουν στενές πολιτικέ διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να γίνει βαθύς έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές και τις δικαστικές αρχές και για την υπόθεση αυτή που αναδεικνύει ο Alpha και για όλες τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις», φήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Alpha, αντίστοιχα πρόστιμα για τριγωνικές συναλλαγές επιβλήθηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις και εισπράχθηκαν κανονικά. Σε μεγάλη επιχείρηση τροφίμων επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου 200 χιλιάδων ευρώ και σε εξίσου μεγάλη επιχείρηση ηλεκτρολογικού υλικού επιβλήθηκε πρόστιμο 930.000. Μόνο που εδώ ο νόμος εφαρμόστηκε στο ακέραιο.

«Δικαιοσύνη a la cart δεν μπορεί να υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Πράγματι ενημερώθηκα για το ρεπορτάζ του Α πιστεύω ότι ως 4 εξουσία κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας και πρέπει οι διακριτές εξουσίες τώρα πια η δικαστική να αναλάβει την ευθύνη για να περάσει κάθε υπόθεση και αυτή που ανέδειξε ο Alpha, αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπόθεση γιατί ο κόσμος χρειάζεται τη διαφάνεια χρειάζεται το φως. Αυτό είναι που θα δώσει ελπίδα στο χειμαζόμενο λαό να φτάσουν οι εισαγγελείς εκεί που πρέπει να φτάσουν», δήλωσε 0 βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ. Γιοβανόπουλος.

Την ίδια ώρα που το πρόστιμο των 240 εκατομμυρίων ευρώ εξαφανίστηκε, χιλιάδες φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες πιέζονται να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό του φόρου τους.

Η έρευνα του Alpha συνεχίζεται...

Έσβησαν πρόστιμο – μαμούθ

Συντάκτης: AlphaTV Team 29/8/2013 14:09

Αν και οι φοροελεγκτές έκαναν σωστά τη δουλειά τους, καταλογίζοντας πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλη επιχείρηση πρώτων υλών, τηρώντας πιστά το νόμο κατά της φοροδιαφυγής και των τριγωνικών συναλλαγών, μετά από πιέσεις, το πρόστιμο διεγράφη.

Γιατί χαρίστηκαν εκατοντάδες ευρώ; Την απάντηση καλείται να δώσει η αρμόδια Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ο Χαρης Θεοχάρης της οποίας προΐσταται.

Ιδού πώς ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφαινόμενης διαπλοκής και της απίστευτης φοροαποφυγής.

Το 2010 μεγάλη επιχείρηση πετρελαιοειδών αγοράζει πρώτη ύλη μέσω τριγωνικών συναλλαγών. Δηλαδή, αγοράζει πρώτη ύλη αξίας εκατομμυρίων ευρώ από Κύπριο χρηματιστή για να την εισαγάγει στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο; Για να γλυτώσει φόρο, για να αγοράσει με μικρότερη φορολόγηση.

Το ίδιο έτος, το 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον σχετικό νόμο περί φορολογικής δικαιοσύνης, βάζει φρένο στις λεγόμενες "τριγωνικές συναλλαγές" με τα μη συνεργαζόμενα κράτη, τους «φορολογικούς παραδείσους» και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και καταρτίζει συγκεκριμένη λίστα με αυτά.

Βάσει αυτού του νόμου, που στη συνέχεια τροποποιήθηκε, οι ελεγκτές επέβαλαν το πρόστιμο που κάποιοι φαίνεται ότι φροντίζουν να μην πληρωθεί.

Ο Alpha μετέδωσε την είδηση στις 18 Αυγούστου και ξανά, ως δια μαγείας , ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τρεις μέρες μετά, στις 21 Αυγούστου, φέρνει εγκύκλιο που νομιμοποιεί την επιχείρηση, τη «βγάζει λάδι», για να υπάρχει και νομική βάση ακύρωσης του προστίμου.

Στον μεγάλο επιχειρηματία έσβησαν πρόστιμο εκατομμυρίων και εκδίδουν και εγκυκλίους για την προστασία του. Τον απλό πολίτη όμως τον έχουν αφήσει γυμνό, εκτεθειμένο, δεν του χαρίζουν ούτε ένα λέπι φόρου. Τον υποχρεώνουν να ζει με διακανονισμούς να αγωνιά να μπει έστω σε μια ρύθμιση 30-40-100 δόσεων και τον απειλούν με κατασχέσεις, αν δεν πληρώσει όλους τους φόρους του.

Η έρευνα του Alpha συνεχίζεται.

πηγή: ALPHA TV