Δευτέρα
20 / 03 / 2023
13 Νέα Άρθρα

Το πάρτι της λίστας και οι σερβιτόροι

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Του Θανάση Καρτερού

Δηλαδή τώρα εμείς πρέπει να το καταπιούμε αυτό: Για το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ έμεινε τόσο καιρό στα συρτάρια, παραποιήθηκε, κακοποιήθηκε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε για να πιαστεί έστω και ένας φοροκλέφτης, φταίει μόνο ο Παπακωνσταντίνου. 

Ο άθλιος, ο επίορκος, ο απόβλητος από το ΠΑΣΟΚ. Που κατάντησε εν μια νυκτί από χρυσό παιδί του κατεστημένου καρπαζοεισπράκτορας των ίδιων που τον στήριζαν με νύχια και με δόντια όταν πρωταγωνιστούσε στη θεμελίωση του καθεστώτος των Μνημονίων.

Αθώος και ζητάει και τα ρέστα από πάνω ο Βενιζέλος, που πήρε τη λίστα στο σπίτι του, αλλά ξέχασε να δώσει εντολές αξιοποίησής της. Αθώοι οι αδιάφθοροι των ελεγκτικών μηχανισμών. Αθώος -λόγω βλακείας;- ο μεγάλος διανοητής Παπανδρέου. Αθώος ο μεγάλος τεχνοκράτης Παπαδήμος. Αθώος ο μεγάλος μεταρρυθμιστής Σαμαράς. Επί πρωθυπουργίας τους έκανε νάνι η λίστα χωρίς κανείς να ταράξει τον ύπνο της -αλλά αυτοί, οι απηνείς διώκτες της φοροδιαφυγής, δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους. Ενώ ήξεραν όλοι τη σημασία της.

Μπορούμε στις συνθήκες αυτές να μιλάμε για ολιγωρίες ή για διαφθορά κάποιων προσώπων; Όταν ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας αφήνει τη λίστα να κόβει βόλτες μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων; Όταν ούτε ένας τρανός δεν τραβάει αφτιά για να μάθει τι γίνεται μ’ αυτή, ενώ όλοι ξέρουν τον φορολογικό θησαυρό που κρύβει και πώς αξιοποιήθηκε σε άλλες χώρες; Όταν υπουργοί και πρωθυπουργοί, πρόθυμοι να βάλουν χέρι σε μισθούς και συντάξεις και να επιβάλουν φόρους στους φτωχότερους, εμφανίζονται άκρως απρόθυμοι να ενοχλήσουν τους χρυσοκάνθαρους της λίστας;

Ε, αν το φάμε κι αυτό, να δεις που αύριο θα μας πούνε και μαλάκες και χαζούς -δικαίως. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να είναι η μόνη -υπάρχουν δεκάδες φιλόξενες τράπεζες και εκατοντάδες φορολογικοί παράδεισοι για να κρύψουν τα λάφυρα οι άρπαγες - τότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σκάνδαλο ως τον όνυχα που αποκαλύπτει τον λέοντα ενός συστήματος στο οποίο διαπλέκεται ο πλούτος με την πολιτική εξουσία σε ένα πάρτι διαρκείας - με δικά μας έξοδα. Και με σερβιτόρο τον κάθε Παπακωνσταντίνου.

Να πάνε φυλακή οι κατεργάρηδες συνεπώς - καμιά αντίρρηση. Αλλά και να αρχίσει να ξηλώνεται, στις συνειδήσεις τουλάχιστον, το σύστημα του αίσχους που γεννάει μαζί με τα Μνημόνια λίστες του αίσχους...

Ημερομηνία: 01/01/2013
Πηγή: www.avgi.gr