Δευτέρα
06 / 02 / 2023
6 Νέα Άρθρα

Πώς η αναβολή των φορολογικών δηλώσεων βύθισε τα έσοδα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Του Σπύρου Δημητρέλη

Το πλήγμα που επέφερε στα φορολογικά έσοδα η μετάθεση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτουν οι αριθμοί που αφορούν στην πορεία των δημοσίων εσόδων και τους οποίους παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr.alt


Σύμφωνα με εμπιστευτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Μάιο εισπράχθηκε από τις 259 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες ως φόρος στο εισόδημα το ποσό των 1,089 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό το Μάιο του 2011 ήταν 1,354 δισ. ευρώ. Εισπράχθηκαν δηλαδή 264,59 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.  Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις εισπράξεις που πραγματοποιούν οι ΔΟΥ. 

Σημαντική υστέρηση προκύπτει και από τις εισπράξεις που πραγματοποιούνται μέσω των τραπεζών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος το Μάιο δεν έχει εισπραχθεί από φόρο εισοδήματος μέσω των τραπεζών ούτε ένα ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είχαν εισπραχθεί 76,57 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μόνο το Μάιο, από την μετάθεση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχει ετεροχρονιστεί η είσπραξη 341,1 εκατ. ευρώ. Αν αυτά τα ποσά είχαν εισπραχθεί, τότε η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού θα είχε καλυφθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Να σημειωθεί ότι φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, μπορούν να υποβληθούν έως τις 2 Ιουλίου εφόσον υποβάλλονται χειρόγραφα και έως τις 15 Ιουλίου εφόσον υποβάλλονται μέσω ίντερνετ. Η αναβολή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνδέεται με εκλογικές σκοπιμότητες, καθώς τα φετινά εκκαθαριστικά λόγω των νέων φορολογιών είναι εξαιρετικά φουσκωμένα.

Από τα επιμέρους στοιχεία, πάντως, προκύπτει σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη κυρίως του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ο συνολικός ΦΠΑ που εισπράχθηκε στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 διαμορφώθηκε στα 6,479 δισ. ευρώ. Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το δημόσιο είχε εισπράξει συνολικά από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας το ποσό των 7,392 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα έσοδα από το ΦΠΑ παρουσιάζουν μείωση κατά 913 εκατ. ευρώ. Μόνο το Μάιο εισπράχθηκαν 96 εκατ. ευρώ ΦΠΑ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαν εισπραχθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ αντανακλά αφενός την επίπτωση της ύφεσης της οικονομίας στα φορολογικά έσοδα και αφετέρου την έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της μη έκδοσης αποδείξεως και της μη απόδοσης του ΦΠΑ. 

Τα συνολικά καθαρά έσοδα του πρώτου 5μήνου του έτους παρουσίασαν μείωση 2,57% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του αντίστοιχου περυσινού 5μήνου ή μείωση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού είναι η αύξηση των εσόδων κατά 4,3%.Πηγή:www.capital.gr