Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ!

ΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ & ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!

Η δήθεν επιτυχία συγκράτησης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο ύψος του στόχου του προϋπολογισμού του 2011, δηλαδή στα 4,701 δις ευρώ, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο «πετσόκομμα» των δημοσίων επενδύσεων κατά 55,3%(!) και στην είσπραξη πολύ μεγάλου μέρους των κοινοτικών ενισχύσεων του έτους. Όμως, η ουσία δεν μπορεί να κρυφτεί.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η μνημονιακή πολιτική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αντικατροπτίζεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο κρίσιμο πεδίο των δημοσίων εσόδων, των οποίων η πλήρης κατάρρευση είναι γεγονός.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα στο α' τρίμηνο εμφανίζονται μειωμένα κατά 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, όταν ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού είναι η αύξηση τους κατά 8,5%! Σε απόλυτα νούμερα, τα έσοδα είναι μόλις €11,123 δις έναντι στόχου προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο 12,494 δις ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν, πως παρά τα συνεχή και κοινωνικά άδικα φορολογικά εισπρακτικά μέτρα, που πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα, η ύφεση καταβαραθρώνει, εντέλει, το φορολογητέο εισόδημα.

Επιπλέον, η κατάρρευση του taxis και η διάλυση του φορολογικού μηχανισμού, μέσω της σκόπιμης υποστελέχωσής του, λόγω του μνημονιακού κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις - με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων αντικειμένων του - επιτείνουν τη διαδικασία κατάρρευσης των εσόδων, καθώς το σημαντικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν αντιμετωπίζεται. Επισημαίνουμε εδώ το παράδειγμα της Ολλανδίας των 16 εκ. κατοίκων – που έχει να επιδείξει πολύ χαμηλά ποσοστά φοροδιαφυγής- , στην οποία υπάρχουν 30.000 εφοριακοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 80% ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα. Στην Ελλάδα των 11 εκ. κατοίκων έχουμε μετά βίας 10.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων μόλις το 15-20% ασκούν ελεγκτικές εργασίες! Στην Ελλάδα λοιπόν, η σχέση εφοριακών προς κατοίκους είναι 90 ανά 100.000 ενώ στην Ολλανδία είναι 187 ανά 100.000 κατοίκους, παρά το γεγονός της πολύ πιο προωθημένης τεχνολογικής στήριξης του φορολογικού μηχανισμού στην Ολλανδία..

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, την ενθαρρύνει (βλ. περαίωση και υποστελέχωση υπηρεσιών), προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τα κοινωνικά άδικα φοροεισπρακτικά της μέτρα και να επιταχύνει τη μνημονιακή διαδικασία αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων.