ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Στην εξάρθρωση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος 53 ατόμων, που συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος ΠΑΕ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Περισσότερα στοιχεία για τη δράση των κυκλωμάτων θα ανακοινωθούν σήμερα στις 11 το πρωί από το διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή.