ΣΔΟΕ: 150 ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ....15.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΤο μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια πίσω από τις πόρτες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο λόγος είναι απλός. Την ώρα που χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και περιμένουν να διεκπεραιωθούν, οι υπάλληλοι που είναι διαθέσιμοι για τον χειρισμό τους δεν επαρκούν ούτε για τις μισές από αυτές.

Δεδομένου ότι ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι -ορθώς- η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, ένας από τους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεράσει άμεσα είναι η υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα νούμερα που θα διαβάσετε παρακάτω, αρκετές χιλιάδες υποθέσεις θα οδηγηθούν προς... παραγραφή.

150 ελεγκτές για 15.000 υποθέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, αυτή τη στιγμή στα συρτάρια του ΣΔΟΕ Αττικής και Αιγαίου βρίσκονται περίπου 15.000 υποθέσεις που χρήζουν άμεσου ελέγχου. Από αυτές, κοντά στις 6.000 αναμένεται να παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Δηλαδή, αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι συγκεκριμένοι φάκελοι δεν ανοίξουν, τότε θα τοποθετηθούν στο αρχείο και «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Αυτό ωστόσο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι εν λόγω δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις απασχολούν περίπου 150 ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αντιστοιχούν 100 υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή!

Είναι προφανές λοιπόν ότι, αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν προβεί άμεσα σε στελέχωση της υπηρεσίας, οι περισσότερες υποθέσεις είτε θα περατωθούν ύστερα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είτε θα παραγραφούν.

«Η υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί»

Πηγές της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι η ενίσχυση του μηχανισμού με νέους ελεγκτές αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εφόσον η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το στοίχημα και να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

«Πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν ούτε καν για τις μισές υποθέσεις που είναι ανοιχτές. Αν θέλουμε το ΣΔΟΕ να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τότε πρέπει να στελεχωθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: zougla.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1829
Εμφανίσεις Άρθρων
3886619