Δευτέρα
30 / 01 / 2023
1 Νέα Άρθρα

Μόνο 266 ονόματα ελέγχονται από τη λίστα Λαγκάρντ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

14-1-2014

αναδημοσίευση από το tvxs.gr

Μόλις 266 ονόματα από τα σχεδόν 2.000 που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος.

Για έξι πρόσωπα της λίστας ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και διαπιστώθηκε αποκρυβείσα περιουσία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει αυτήν την ώρα ο Στέλιος Στασινόπουλος στους βουλευτές, ο έλεγχος των 266 περιπτώσεων έχει αρχίσει από το καλοκαίρι και μετά και εξ αυτών μόλις οι 155 περιπτώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απίστευτη καθυστέρηση στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστήριξε πως τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες ήταν μαζικά κι όχι κατά φορολογούμενο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επεξεργασία από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Επιπλέον σημείωσε ότι αυτή η επεξεργασία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που η υπηρεσία ήταν επιφορτισμένη με τους έκτακτους ελέγχους για το ΦΠΑ ενώ στη συνέχεια οι υπάλληλοι πέρασαν από σεμινάριο.

Επιπλέον ο Στέλιος Στασινόπουλος τόνισε από τα 1.700 πρόσωπα της λίστας που έχουν ταυτοποιηθεί, περίπου τα 919 εμφανίζουν μηδενικό υπόλοιπο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τον κατηγόρησε ότι λέει ανακρίβειες καθώς οι εν λόγω «δεν εμφανίζουν ποσό και όχι μηδενικό υπόλοιπο».

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ανέφερε ακόμα ότι «γύρω στους 205 φαίνεται να καλύπτονται», όπως προκύπτει «σε πρώτη φάση, συγκρίνοντας αυτά που έχουμε στη λίστα και τα στοιχεία που μας έδωσε η ΓΓΠΣ». «Όταν θα πάμε σε έλεγχο τεκμηριωμένο δεν ξέρω αν θα καλύπτονται αλλά σε πρώτη φάση αυτό φαίνεται», σημείωσε.

Όπως τόνισε θα δοθούν κλήσεις για ακρόαση. «Όλοι ζητούν αναβολή, άλλοι είναι στο εξωτερικό. Αλλά αν δεν έχουμε την απάντησή τους δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα των ελέγχων», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν κάποιος είχε πουλήσει ένα ακίνητο που δεν είχε δηλώσει «το αποτέλεσμα θα διαφοροποιηθεί».

Κληθείς από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντήσει αν ήταν ενημερωμένος για την καθυστέρηση των ελέγχων ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ είπε ότι «πολλές φορές έχουμε κουβεντιάσει το θέμα της λίστας και όχι μόνο». «Πιέζομαι να έχω ταχύτερα αποτελέσματα. Σαφώς ο υπουργός Οικονομικών έχει αγωνία και μας λέει να είμαστε πιο σύντομοι».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία χαρακτήρισε «αδιανόητο και απαράδεκτο το αποτέλεσμα (του ελέγχου) που δηλώνει έλλειψη υπηρεσιακής και πολιτικής βούλησης». Δεν έλειψαν οι εντάσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Νεράντζη ο οποίος την απείλησε να την αποβάλλει από την αίθουσα εάν συνέχιζε να παρεμβαίνει συνεχώς. Μάλιστα κάποια στιγμή σηκώθηκε και της έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ η ίδια το άνοιξε αμέσως σχολιάζοντας: «Νομίζετε ότι δεν θα μιλάω;».

Σε ότι αφορά την λίστα του Λιχνενστάιν, ο Στέλιος Στασινόπουλος γνωστοποίησε ότι «μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011», ενώ σε ότι αφορά την λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζοντας να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ.