Προτάσεις της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πέραν των συνολικότερων τοποθετήσεων (εκτίμηση της κατάστασης, κριτική για τον τρόπο δράσης των συνδικαλιστικών μας οργάνων κλπ) που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY, αλλά και τη στήριξη θετικών προτάσεων άλλων συναδέλφων, κατέθεσαν και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις, για θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους, διεκδικώντας αυτές να γίνουν θέσεις της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα…

(1η ΠΡΟΤΑΣΗ)

Πρόταση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τις ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ και τις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το μέχρι τώρα μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, τα σχεδιαζόμενα Περιγράμματα Θέσης, η ατομική αξιολόγηση και τα ατομικά συμβόλαια, έχουν (εκτός των άλλων) ως κοινό παρανομαστή την απλήρωτή και υπαμειβόμενη εργασία.

Οι απλήρωτες υπερωρίες, η μη κάλυψη των εξόδων κίνησης για υπηρεσιακές ανάγκες, η χρήση ιδίων μέσων μεταφοράς για την άσκηση των καθηκόντων κλπ, τείνουν πλέον να γίνουν μια μόνιμη κατάσταση. Κατάσταση η οποία επιδεινώνεται περεταίρω εξαιτίας των αυξανόμενων φαινομένων αυταρχισμού απ’ την πλευρά υπηρεσιακών στελεχών οι οποίοι ουσιαστικά απαιτούν την… παράταση του ωραρίου, αμφισβητούν το δικαίωμα στην άδεια, απαιτούν την εργασία στο σπίτι κλπ κλπ

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι θα πάψουν να είναι χρηματοδότες της λειτουργίας των υπηρεσιών μας και ταυτόχρονα να θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Το Γ. Σ. με απόφασή του ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση…

1. Δεν θα επιτρέψουμε οι υπερωρίες να αποκτήσουν μόνιμη κατάσταση ακυρώνοντας τον προαιρετικό τους χαρακτήρα και για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

2. Οι υπερωρίες που πραγματοποιούνται, εντός ή εκτός των υπηρεσιών μας δεν μπορεί να υπαμείβονται και μάλιστα για μέρος αυτών.

3. Η εξόφλησή τους θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. με την εκκαθάριση του επομένου, της πραγματοποίησης, μήνα) και για το σύνολο αυτών.

4. Δεν θα ανεχτούμε τη χρηματοδότηση των εξόδων κίνησης απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως επίσης και τη χρήση ιδίων μέσων μεταφοράς.

5. Δεν θα ανεχτούμε την κατάργηση του 8ωρου και του 5νθημέρου, που συστηματικά πλέον δρομολογείται στις υπηρεσίες μας.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε την ηγεσία της ΑΑΔΕ και την πολιτική ηγεσία να δώσουν άμεσα λύση. Σε διαφορετική περίπτωση η Ομοσπονδία μας και οι Σύλλογοι όλης της χώρας, θα καλέσουν τους συναδέλφους σε αποχή από κάθε υπερωριακή και απλήρωτη εργασία.

Σημ. Η παραπάνω πρόταση έγινε αποδεκτή απ’ το Γενικό Συμβούλιο και πλέον αποτελεί θέση της Ομοσπονδίας. Εξέλιξη σαφέστατα θετική, στο βαθμό βέβαια που τις επόμενες ημέρες η Εκτελεστική Επιτροπή αναλάβει πρωτοβουλίες και κινηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης της παραπάνω απόφασης.

(2η ΠΡΟΤΑΣΗ)

Πρόταση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ με αφορμή το σχέδιο ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΕΦΟΡΙΩΝ

Το κλείσιμο των εφοριών, που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και δυστυχώς συνεχίζεται, ποτέ δεν αποτέλεσε μια διαδικασία εξορθολογισμού των δομών ή περιορισμού της σπατάλης, όπως εντέχνως παρουσιάζονταν.

Στον πυρήνα αυτής της επιλογής ήταν και συνεχίζει να είναι ο δραστικός περιορισμός του κλάδου, η συρρίκνωση των αντικειμένων και η μεταφορά στους ιδιώτες όσων εξ αυτών μπορεί να αποβούν κερδοφόρα για αυτούς (βλ. είσπραξη απ’ τις τράπεζες κλπ). Οι νέες δομές που ταχύτατα υλοποιούνται, σε περιφερειακό κυρίως επίπεδο, εξυπηρετούν αυτή τη λογική. Το διαχωρισμό των αντικειμένων σε ‘’καλά’’ και ‘’κακά’’, τη θέσπιση διαδικασιών και τη δημιουργία δομών που θα βοηθήσουν στη μεταφορά τους.

Διαδικασίες οι οποίες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας η οποία θα κληθεί να πληρώσει το κόστος, είτε άμεσα (βλ. προμήθεια τραπεζών), είτε έμμεσα μέσω την συνέχισης και αύξησης του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών που σχεδιάζεται να κλείσουν δεν αποτελούν επιχείρημα, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι σκοπίμως απαξιώνονται (μέσω της έλλειψης προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ) προκειμένου να οδηγηθούν στο λουκέτο.

Τα σχέδια αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΑΑΔΕ, να σταματήσουν άμεσα κάθε διαδικασία περιορισμού των δομών μας και ιδιωτικοποίησης των αντικειμένων.

Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει επί του θέματος, αφορά την επαναλειτουργία υπηρεσιών που έκλεισαν με τα πρώτα μνημόνια.

Η ΠΟΕ ΔΟY θα αναλάβει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τους Συλλόγους, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία των νέων λουκέτων στις υπηρεσίες μας.

 

Σημ. Η παραπάνω πρόταση απορρίφθηκε μιας και δεν έτυχε της στήριξης των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ. Η Επιχειρηματολογία που κατατέθηκε απ’ την πλευρά τους, ήταν αόριστη με μάλλον προφανή στόχο, να καλύψει την επί της ουσίας αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της παραπάνω πρότασης.

(3η ΠΡΟΤΑΣΗ)

Πρόταση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

για το θέμα των ΚΡΙΣΕΩΝ – ΕΠΙΛΟΓΩΝ και τις ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ συναδέλφων

Οι κρίσεις – επιλογές στην ΑΑΔΕ, αλλά και συνολικότερα η διαχείριση του προσωπικού, αποτυπώνουν αναμφισβήτητα το μοντέλο διοίκησης και τα χαρακτηριστικά αυτής της δομής. Η αδιαφάνεια άλλωστε και οι ΄΄παραδιαδικασίες’’ είναι ένα μοντέλο που έρχεται από παλιά και δυστυχώς σήμερα εξελίσσεται μέσω της ουσιαστικής θεσμοθέτησής του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι:

Α) το πλήθος των αναπάντητων αιτημάτων των συναδέλφων προς την αρμόδια διεύθυνση προσωπικού, η οποία όχι μόνο ικανοποιεί ‘’επιλεκτικά’’ μέρος αυτών, αλλά απαξιοί να απαντήσει (όπως έχει υποχρέωση) στα αιτήματα των εργαζομένων.

Β) Η απόλυτη αδιαφάνεια και αναξιοκρατία στη διαδικασία κρίσεων – επιλογών. Η άρνηση της διοίκησης της ΑΑΔΕ να δημοσιοποιεί τα στοιχεία και την μοριοδότηση – κατάταξη όσων διεκδικούν μια θέση ευθύνης είναι προκλητική και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των ισχυρισμών μας για την απόλυτη αδιαφάνεια και τις ‘’παραδιαδικασίες’’ που ακολουθούνται στη στελέχωση των υπηρεσιών μας.

Το Γ.Σ. της ΠΟΕ ΔΥΟ με απόφασή του:

1. Καλεί την ηγεσία της ΑΑΔΕ να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και να αποδεχτεί (όπως έχει υποχρέωση) όρους διαφάνεια στη στελέχωση των υπηρεσιών μας. Απαιτεί τη δημοσιοποίηση της μοριοδότησης και τη σειρά κατάταξης όσων συμμετείχαν στις μέχρι τώρα κρίσεις και αυτό να καθιερωθεί ως μια μόνιμη διαδικασία.

2. Καθιστά απολύτως σαφές ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο (κινηματικό, νομικό κλπ) προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που λαμβάνει χώρα μακριά απ’ το φώς της ημέρας.

3. Καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις αναμφισβήτητα μεγάλες ευθύνες της και να επιβάλει όρους διαφάνειας στις κρίσεις – επιλογές και τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται απολύτως συνυπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει.

Σημ. Η παραπάνω πρόταση υιοθετήθηκε σχεδόν στο σύνολό της και στη βάση αντίστοιχης πρότασης που κατέθεσε και η παράταξη της ΑΣΚΙ διαμορφώθηκε κείμενο που αποτελεί πλέον και την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας. Βεβαίως και στην περίπτωση αυτή, ερώτημα παραμένει η υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου… Εν αναμονή λοιπόν των πρωτοβουλιών της Εκτελεστικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή….