Η διάλυση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και η ασυλία των μεγαλοφοροφυγάδων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

της Δέσποινας Σπανού*

αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Εποχή"

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει ακάθεκτη τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, με αποτέλεσμα να «οργιάζει» η φοροδιαφυγή των «εχόντων και κατεχόντων».alt

Βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού αποτελεί η πεποίθηση ότι όλες σχεδόν οι κρατικές λειτουργίες πρέπει να αφήνονται στα χέρια των «αποτελεσματικών» και «σοφών» αγορών. Το κράτος, σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους, είναι βαθιά αναποτελεσματικό και γι' αυτό ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης πρέπει να διέπει όλες σχεδόν τις κρατικές δραστηριότητες. Το μόνο πεδίο, το οποίο οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού «παραχωρούν» συνήθως στο κράτος είναι αυτό του ελεγκτικού και εποπτικού του ρόλου στη λειτουργία της οικονομίας.

Όμως στη δικιά μας περίπτωση, στην περίπτωση της Ελλάδας του Μνημονίου και της τρόικας, ακόμα και αυτός ο ελεγκτικός ρόλος του κράτους διαλύεται και ισοπεδώνεται. Το παράδειγμα του φορολογικού μηχανισμού αναδεικνύει περίτρανα το πρόβλημα: η δραματική, σκόπιμη υποστελέχωση και απαξίωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς και η απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή έχει οδηγήσει σε πλήρη σχεδόν φορολογική ασυλία το μεγάλο κεφάλαιο και σε υπέρμετρη, εξοντωτική φορολόγηση της «μαρίδας» των φορολογουμένων. Save

Οι συνέπειες είναι εξοργιστικές:

-Λίστα Λαγκάρντ: μόνο για 155 φυσικά πρόσωπα έχει προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος, σε σύνολο 1.700 φυσικών προσώπων.

-Λαθρεμπόριο πετρελαίου: Φωτογραφικές, χαριστικές ρυθμίσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε λαθρέμπορους-«εφοπλιστές» και μηδενικοί, σχεδόν, έλεγχοι.

-Λίστα εμβασμάτων εξωτερικού: Επί συνόλου 24.710 υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και έχουν θεωρηθεί «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, μόνο 657 ελέγχονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ μόλις σε 31 υποθέσεις είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους μόλις 3,3 εκατ. ευρώ.

-Φορολογούμενοι πολύ μεγάλου πλούτου: Επί συνόλου 720 φορολογουμένων που διαθέτουν μεγάλο πλούτο και θεωρούνται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, είχαν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 μόλις 59. Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου από τους ελέγχους αυτούς ανέρχονται σε 17,3 εκατ. ευρώ.

-Offshore : Επί συνόλου 6.575 οff shore εταιρειών που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, ελέγχονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου μόλις 152, ενώ μόνο σε 4 είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα ποσά των φόρων που καταλογίστηκαν από τους ελέγχους αυτούς ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τον φορολογικό μηχανισμό για να εισπράξει έσοδα, προχωρά στη διάλυσή του, μέσω της υποστελέχωσης και μέσω του διορισμού διεφθαρμένων και ανίκανων «ημετέρων» σε θέσεις κλειδιά του μηχανισμού.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των «εχόντων και κατεχόντων». Αντίθετα, την ενθαρρύνει (βλ. υποστελέχωση υπηρεσιών, υπολειτουργία πληροφοριακών συστημάτων κτλ), προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τα κοινωνικά άδικα φοροεισπρακτικά της μέτρα και να επιταχύνει τη μνημονιακή διαδικασία αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων. Γι' αυτό και οι επερχόμενες εκλογές έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα αποτελέσουν την αρχή της ανατροπής. Της προοδευτικής ανατροπής, που τόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος!

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια ευρωβουλευτής