Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ «ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
 Του Γιώργου Κουτσούκου*

«Σοκ και δέος» προκαλεί η ανάγνωση και μόνο των μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα:
«πετσόκομμα» των φοροαπαλλαγών των λαϊκών στρωμάτων (αλλά όχι των μεγάλων επιχειρήσεων και των εφοπλιστών), κατακόρυφη αύξηση των έμμεσων φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (που θα πυροδοτήσει την «εκτίναξη» των χαρατσιών), κατάργηση, επί της ουσίας, ακόμα και αυτού του εξευτελιστικά χαμηλού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για μισθούς έως 400 ευρώ! Στην έκθεση γίνεται λόγος για την θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα, γεγονός που θα εκτινάξει, μεταξύ άλλων, τις τιμές των τροφίμων και των φαρμάκων, οδηγώντας στην απόλυτη εξαθλίωση τεράστια κομμάτια του πληθυσμού της χώρας. Όσο δε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών πρέπει και αυτοί να καταργηθούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η εν λόγω έκθεση βρίσκεται στο τραπέζι του «διαλόγου», που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών μνημονιακών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σχετικά με το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο-«οδοστρωτήρα». Δηλαδή, για να μην έχουμε αυταπάτες, θα αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος των προτεινόμενων φορολογικών μέτρων είναι φυσικά η κορύφωση της βίαιης αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών, που ξεκίνησε με το πρώτο μνημόνιο.
Κορυφαίας σημασίας είναι επίσης το πλαίσιο και τα μέσα, με τα οποία θα υλοποιηθεί ο φορολογικός «ακρωτηριασμός» των πολιτών. Η βάρβαρη αυτή φορολογική επίθεση θα υλοποιηθεί και από έναν ανάλογο –ως προς την αγριότητα και την αναλγησία του - μηχανισμό: ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες(οι γνωστές από την είσπραξη των τραπεζικών οφειλών) αναλαμβάνουν πλέον την είσπραξη των οφειλών προς το δημόσιο, (έχει ήδη νομοθετηθεί) ενώ οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι παραδίδονται σε ελεγκτικές εταιρείες και σε πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία (και αυτό έχει νομοθετηθεί για επιχειρήσεις, προς το παρόν, με τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να επεκταθεί παντού). «Μπράβοι» δηλαδή θα εισπράττουν φόρους και το «ποιος» χρωστάει «πόσα» θα καθορίζεται από ιδιωτικές εταιρείες. Εφιαλτικό σκηνικό ενός εφιαλτικού μέλλοντος.
Και εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα: Τι κάνουμε; Πως αντιστεκόμαστε; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα είναι χρήσιμο να επιχειρήσουμε μια σύντομη περιγραφή της συγκυρίας: το PSI αναμένεται να στεφθεί με «επιτυχία» με όρους συστήματος, η Ελλάδα –αλλά και καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης- δεν πρόκειται να βγει εκτός ευρώ και να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα (να μην υποτιμούμε την αποτελεσματικότητα του «όπλου» της εκτύπωσης χρήματος το οποίο ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικά μαζική κλίμακα από την ΕΚΤ) και η ημερομηνία των εκλογών θα απομακρύνεται όσο βυθίζεται δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή και εθνικές εκλογές δεν θα έχουμε άμεσα και το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων θα υλοποιηθεί «επιτυχώς» και τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα μπορούμε να προτάξουμε ένα μόνο πράγμα: την οργάνωση του λαού, την έμφαση στην οργάνωση του κόσμου, στη συσπείρωσή του. Να δώσουμε προτεραιότητα, εδώ και τώρα, στη «συνάντηση» των ανθρώπων. Να βγει επιτέλους μια έξυπνη αφίσα που να λέει «Οργανώσου!» και από κάτω να έχει τηλέφωνα επικοινωνίας και ένα σάιτ ή κάτι παρόμοιο. Ας αφήσουμε όλα τ’ άλλα σε δεύτερη μοίρα κι ας επικεντρωθούμε στο σημαντικό: στην οργάνωση. Άλλωστε, αυτό είναι το μόνο που φοβούνται: όχι τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος (ο συντονισμός των δυνάμεων του κεφαλαίου στην παρούσα κρίση, παρά τις όποιες ενδιάμεσες αστοχίες και αποτυχίες, αποδείχτηκε στρατηγικά αποτελεσματικός) αλλά τη δύναμη του ενωμένου λαού. Το λένε και στις εκθέσεις τους, με τελευταία την έκθεση της Saxo Bank, η οποία κάνει λόγο για τον κίνδυνο των ελλήνων «ψηφοφόρων». Ας κάνουμε λοιπόν τον εφιάλτη τους πραγματικότητα. Ας χρησιμοποιήσουμε το «όπλο» της οργάνωσης!

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2-2-2012 στην εφημερίδα Αυγή