Παρασκευή
19 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

(* Άρθρο - Εργασία στης Συναδέλφου Θεοδώρας Λαζαρέτου)

Οι προσδοκίες των πολιτών από τη φορολογική διοίκηση είναι πολλαπλές. Αφενός η παραδοσιακή προσδοκία διατηρείται, δηλαδή, η φορολογική διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών με βάση τον νόμο και να προλαμβάνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Αφετέρου η προσδοκία αυτή σήμερα εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο, λόγω των πολλαπλών κρίσεων της εποχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολογική διοίκηση είναι αποτελεσματική όταν είναι προορατική, καινοτόμος, ανθεκτική στις αλλαγές και διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό. Κυρίως όμως, η φορολογική διοίκηση είναι αποτελεσματική όταν εντοπίζει και αντιμετωπίζει έγκαιρα τις επιπτώσεις από τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις.

Κλειδί για τη σημερινή φορολογική διοίκηση -που λειτουργεί με βάση τις αρχές του ηθικού, του υπόλογου και του αποδοτικού και που διαλειτουργεί με τις λοιπές λειτουργίες του Κράτους – είναι η καλή διακυβέρνηση.

* Κείμενο εργασίας της

Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III, Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF / VGAPx & VITARAx, TADAT (IMF) trained assessor

Kύκλος Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ

 

Για να δείτε το Κείμενο - Εργασία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ