Ανακοίνωση – Επιστολή του συντονιστικού των συναδέλφων που δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Μπορεί η κυβέρνηση να νομοθέτησε πριν μερικούς μήνες για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, δυστυχώς όμως η ρύθμιση που ψηφίστηκε δεν λύνει οριστικά το ζήτημα των διαφορετικών μισθολογικών ταχυτήτων εντός των ίδιων υπηρεσιών και τμημάτων.

Το θέμα δεν αφορά μόνο του 500 περίπου συναδέλφους οι οποίοι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναλάβουν υπηρεσία (εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού), αλλά και συναδέλφους οι οποίοι ήρθαν στις υπηρεσίες μας μερικές ημέρες ή και την επομένη της ψήφισης του νόμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνάδελφοι της προκήρυξης για το ΣΔΟΕ, όπου οι μισοί προσελήφθησαν πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (και άρα εντάσσονται στις προβλέψεις αυτού) και οι άλλοι μισοί μετά την ψήφιση, με αποτέλεσμα να μην υπάγονται στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και για μεταταγέντες συναδέλφους, οι οποίοι δεν πρόλαβαν την κρίσιμη ημερομηνία και όχι με δική τους ευθύνη αλλά των υπηρεσιών προέλευσης ή υποδοχής… ή συναδέλφους του κλάδου της πληροφορικής, των οποίων η πρόσληψη καθυστέρησε (και όχι με δική τους ευθύνη) με αποτέλεσμα να εξαιρούνται και αυτοί των προβλέψεων του νόμου.

Οι παραπάνω συνάδελφοι έχουν ήδη συγκροτήσει συντονιστικό για την ανάδειξη και διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος και πραγματοποιούν συναντήσεις με τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου αυτές να θέσουν (όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση) το συγκεκριμένο ζήτημα ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό έγινε παρέμβαση του συντονιστικού των συναδέλφων στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY, που πραγματοποιήθηκε στις 18.4.19, όπου παρουσίασαν στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου το ζήτημα, μοίρασαν επιστολή του Συντονιστικού και ζήτησαν τη στήριξη της Ομοσπονδίας.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Συντονιστικού

 

Συναδέλφισσες/οι,

            Είμαστε νέες-οι προσληφθέντες, διορισμένοι από προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και μεταταχθέντες από άλλους φορείς του Δημοσίου, στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Μας ενώνει το γεγονός ότι όλοι διοριστήκαμε - μεταταχθήκαμε στις υπηρεσίες μας μετά την ψήφιση του νόμου 4569/2018 το περασμένο φθινόπωρο, του τελευταίου νόμου που έδινε την προσωπική διαφορά σε υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, του Υπ. Οικονομίας και μιας σειράς άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Ενός νόμου που, ως γνωστόν, ναι μεν κέρδισε την προσωπική διαφορά για αρκετές χιλιάδες συναδέλφων του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο αφορούσε μόνο τους διορισμένους ή μεταταγμένους μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του, αφήνοντας έτσι ακάλυπτους όλους τους επόμενους.

            Η άρνηση της κυβέρνησης τότε να αποδώσει την προσωπική διαφορά σε ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους των εν λόγω Υπουργείων και υπηρεσιών, τωρινούς και μελλοντικούς, συνέβαλε όχι μόνο στην διατήρηση μισθωτών δύο ταχυτήτων (οι “παλιοί” λαμβάνοντες την προσωπική διαφορά, και οι “νέοι” μη) αλλά ταυτόχρονα διαιώνιζε και μια διαδικασία κατά την οποία μετά από κάθε προκήρυξη ΑΣΕΠ ή μετάταξη οι νεοπροσληφθέντες θα έπρεπε να αγωνιούν και να προσπαθούν για να κερδίσουν τα αυτονόητα, όπως και αρκετοί συνάδελφοί τους πριν από αυτούς. Υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις συναδέλφων επιτυχόντων με την ίδια προκήρυξη του ΑΣΕΠ (όπως η 9Κ/2017), όπου όσοι διορίστηκαν με ημερομηνία προγενέστερη του περασμένου Οκτώβρη πήραν την προσωπική διαφορά, ενώ οι υπόλοιποι που κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα οκτώ μήνες αργότερα, όχι.

            Ακόμα περισσότερο, στα τέλη του Μάρτη προτάθηκε στην Βουλή τροπολογία η οποία, ως όφειλε, διόρθωνε εν μέρει την αδικία, εξασφαλίζοντας την προσωπική διαφορά για υπάλληλους διορισμένους μέχρι και τις 31/3 - μόνο όμως για το Υπουργείο Οικονομίας. Ωστόσο, και παρά το από κοινού έγγραφο αίτημα όλων των Ομοσπονδιών των οικονομικών υπαλλήλων για επέκταση του μέτρου και στο δικό μας Υπουργείο, η τροπολογία παρέμεινε ως είχε, αγνοώντας μας.

            Σε μια περίοδο που, λόγω συνεχιζόμενων περικοπών, η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στο δημόσιο παραμένει πολύ άσχημη, θεωρούμε άδικο και απαράδεκτο να στερούμαστε ακόμα και αυτή την οικονομική βελτίωση μέσω της προσωπικής διαφοράς -η οποία σε ένα μικρό βαθμό θα αντιστάθμιζε τη δύσκολη κατάσταση. Ακόμα περισσότερο, θεωρούμε βλαπτική προς όλους τη συνέχεια μιας λογικής “διαίρει και βασίλευε”, όπου συνάδελφοι σε διπλανά τμήματα ή ακόμα και γραφεία με παρόμοια αντικείμενα και προσόντα θα εμφανίζουν αξιοσημείωτες μισθολογικές απολαβές, με κίνδυνο τη διάσπαση της εργασιακής μας ενότητας.

            Διεκδικούμε από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μας να προχωρήσουν συντονισμένα μαζί μας σε αγωνιστικά βήματα προκειμένου να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας. Θέλουμε σε αυτή τη μάχη τους παλαιότερους συναδέλφους στο πλευρό μας, επειδή πιστεύουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, και κάθε κατάκτηση για κάποιους, εγκυμονεί μια μελλοντική κατάκτηση για όλους.

Συντονιστική Επιτροπή για τη διεκδίκηση της Προσωπικής Διαφοράς

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ επικ: 6932197565

 

Για να τυπώσετε την επιστολή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1678
Εμφανίσεις Άρθρων
3135476