Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Τριήμερο 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου το 37o Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Μια κορυφαία διαδικασία του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο χώρος του Δημοσίου, τη λήψη αποφάσεων (με βάση την προηγούμενη εκτίμηση) και την εκλογή της νέας ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

 Οι σύνεδροι που αποτελούν το σώμα του Συνεδρίου, προέρχονται αναλογικά από όλους τους κλάδους του Δημοσίου. Στο συνέδριο εκπροσωπείται και η ΠΟΕ ΔΟY, με αντιπροσώπους των παρατάξεων που υπάρχουν και με βάση τη δύναμη κάθε μιας από αυτές.

 Αυτό που χαρακτήρισε τις εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, ήταν η απουσία απ’ τις διαδικασίες του, μεγάλου μέρους των συνέδρων και κυρίως απ’ τις μεγάλες παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ. Παρ’ όλα αυτά και καθ’ όλη τη διάρκειά του, έγιναν ουσιαστικές τοποθετήσεις, από διαφορετικές συνδικαλιστικές πλευρές και από όλους σχεδόν τους εργασιακούς κλάδους. Τοποθετήσεις που ανέδειξαν με σαφήνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και η προοπτική αυτού με βάση τις ασκούμενες πολιτικές.

 Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διαρκώς μειούμενο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια, με τις ισχύουσες αλλά και τις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, με τη ραγδαία ρευστοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, με την αυξανόμενη είσοδο ιδιωτών, με τις συνθήκες εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες κλπ.

 Στη διαδικασία του συνεδρίου υπήρξε και τοποθέτηση εκπροσώπου της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών - ΑΚΕ (μάλλον η μοναδική απ’ το χώρο των εφοριακών), η οποία (εκτός των άλλων) στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις υπηρεσίες μας, ζητώντας τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην αξιολόγηση Πιτσιλή και τα προωθούμενα ατομικά μισθολόγια. Ταυτόχρονα διατυπώθηκε το αίτημα… η κατάργηση της ΑΑΔΕ και η επανένταξη των υπηρεσιών μας στον ιστό της Δημόσια Διοίκησης, υπό τον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ, να ιεραρχηθεί ως ένα απ’ τα βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο διάστημα. Επίσης Ζητήθηκε να υπάρξει δέσμευση του Συνεδρίου ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή ην κατεύθυνση.

 Παράλληλα η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών (ΑΚΕ) με την τοποθέτησή της κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην ΑΑΔΕ, είναι αλλαγές που θα μεταφερθούν σε όλο το Δημόσιο (κάτι που έχει αποτυπωθεί σε εκθέσεις που έχουν διαρρεύσει) και κατά συνέπεια η μάχη που δίνεται απ’ τους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του Δημοσίου. Τέλος στάθηκε και στις συνέπειες που έχουν για την κοινωνία όσα λαμβάνουν χώρα στην ΑΑΔΕ (Ιδιωτικοποίηση αντικειμένων, εισπρακτικές εταιρείες, εισπράξεις απ’ τις τράπεζες κλπ) και το κόστος που μεταφέρεται και καλείται να πληρώσει ο πολίτης.

 Το παραπάνω σκεπτικό διατυπώθηκε και σε Ψήφισμα – Σχέδιο Απόφασης που κατατέθηκε στο προεδρείο του Συνεδρίου, προκειμένου να υπάρξει σχετική απόφαση. Απόφαση η οποία περιλάμβανε τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στην Απεργία – Αποχή απ’ την αξιολόγηση, την υιοθέτηση απ’ την ΑΔΕΔΥ του αιτήματος για κατάργηση της ΑΑΔΕ και τη δέσμευση της ΑΔΕΔΥ, με απόφαση συνεδρίου, να αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν και όπως το καταστατικό με σαφήνεια προβλέπει….

 Της δευτερολογίας του απερχόμενου προέδρου της ΑΔΕΔΥ, θα έπρεπε να ακολουθήσει η ψήφιση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού και στη συνέχεια η λήψη αποφάσεων με βάση τις προτάσεις και τα ψηφίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου κατατέθηκαν στο προεδρείο αυτού.

 Αντί αυτού όμως…

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του προέδρου και μια υποτυπώδη διαδικασία (δευτερολέπτων) έγκρισης υποτίθεται των απολογισμών (σε πλήρη αντίθεση με ότι προβλέπει το καταστατικό), με απόφαση των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΠ), κήρυξαν τη λήξη του συνεδρίου και αποχώρησαν μπροστά στα εμβρόντητα βλέμματα των υπολοίπων συνέδρων, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους όλα τα πρακτικά, τα σχέδια αποφάσεων, τα ψηφίσματα κτλ., προκειμένου να μην υπάρχει καμιά δυνατότητα συνέχισης του Συνεδρίου !!!!!.

 Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός το οποίο δεν είναι απλά αναντίστοιχο των σημερινών αναγκών των εργαζόμενων και σε πλήρη αντίθεση με τις καταστατικές προβλέψεις. Πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΠ), αντίστοιχη της οποίας δεν συναντάμε ούτε στις πιο μαύρες εποχές του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

 Πρόκειται για μια ενέργεια την οποία οφείλουν να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου μας που συμμετέχουν σε αυτές τις παρατάξεις και έλαβαν μέρος σε αυτό το συνδικαλιστικό πραξικόπημα. Να μας πουν γιατί δεν επέτρεψαν στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ να πάρει αποφάσεις για μια σειρά θέματα που απασχολούν τους Δημοσίους Υπαλλήλους και κατά συνέπεια και τον κλάδο μας. Γιατί δεν έδωσαν τη δυνατότητα στο συνέδριο να συζητήσει και να πάρει απόφαση επι ενός σχεδίου που αφορούσε την ΑΑΔΕ και το αίτημα κατάργησης αυτής;

 Και αναφερόμαστε σε αυτούς που από αύριο στις υπηρεσίες μας θα κατηγορούν την ΑΔΕΔΥ, αποκρύπτοντας ότι για την κατάστασή της έχουν τεράστιες ευθύνες, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην αντιπαράθεση των κλάδων εργαζομένων, με στόχο συνδικαλιστικά και όχι μόνο (ως κυβερνητικές παρατάξεις) οφέλη. Είναι αυτοί που στις επόμενες συνδικαλιστικές εκλογές θα ζητάνε την ψήφο σου, προκειμένου και μέσω αυτής, να σε εκπροσωπήσουν (φανταζόμαστε με το ίδιο πάθος και συνέπεια) και στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

 Την επόμενη ημέρα, οι αποχωρήσαντες την προηγούμενη, επανήλθαν συντεταγμένα, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη την νέας ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Εκλογές που ανέδειξαν τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ στις δύο πρώτες θέσεις…

 Με την αξιοπιστία λοιπόν που τις χαρακτηρίζει και χωρίς κανένα πλαίσιο αποφάσεων που θεωρητικά έστω να τις δεσμεύει… ‘’εγγυόνται’’ την πορεία της ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα, παρέχουν το άλλοθι στους εκπροσώπους τους, στους επιμέρους εργασιακούς χώρους, να καλύπτουν την αδράνειά τους πίσω απ’ την ανυπαρξία της ΑΔΕΔΥ. Της ΑΔΕΔΥ που οι ίδιοι εξέλεξαν…

  Αθήνα, 9.12.2019

 

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε το Ενημερωτικό Σημείωμα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, επιμένοντας στις προσπάθειες της να πείσει τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην αξιολόγηση, συνεχίζει τις συναντήσεις με Προϊσταμένους και Διευθυντές, καθώς και τις επισκέψεις σε υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Περισσότερα...

Ανακρίβειες – Απειλές - Εκβιασμοί και Αποκαλύψεις…

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, συνάντηση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, με προϊσταμένους του Λεκανοπεδίου, αλλά και άλλων περιοχών, με αποκλειστικό θέμα την προωθούμενη αξιολόγηση. Ουσιαστικός σκοπός της συνάντησης η άσκηση πίεσης προς τους προϊσταμένους, προκειμένου να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση, αλλά και να… προτρέψουν τους συναδέλφους των υπηρεσιών τους να σταματήσουν την αποχή απ τη διαδικασία.

Περισσότερα...

Στο ‘’Αναπτυξιακό’’ νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, περιλαμβάνεται ρύθμιση (Δείτε το σχετικό άρθρο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μη λήψης Προσωπικής Διαφοράς για τους εργαζόμενους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ρύθμιση μάλιστα δεν αναφέρεται μόνο σε όσους κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου υπηρετούσαν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες (κάτι που προέβλεπαν παλαιότερες τροπολογίες), αλλά και όσους στο μέλλον προσληφθούν σε αυτές.

Περισσότερα...

Η κυβέρνηση στις πρώτες ώρες ανάληψης των καθηκόντων της, έσπευσε να ανακοινώσει την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ και την υπαγωγή της στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία, στην οποία υπάγονται ταυτόχρονα οι Κτηματικές υπηρεσίες και η Διεύθυνση Φορολογικής πολιτικής. Εξέλιξη η οποία προκάλεσε έντονα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα, αλλά και το μέλλον που τελικά επιφυλάσσεται για μια μόνιμα στοχοποιημένη, τα τελευταία χρόνια, υπηρεσία.

Ερωτηματικά και ανησυχίες τις οποίες ενισχύει το γεγονός ότι την αρχική αυτή… ‘’αποφασιστικότητα’’ της κυβέρνησης διαδέχτηκε μια μακρά (μέχρι και σήμερα) περίοδος… σιγής ασυρμάτου.

Το ΣΔΟΕ παραμένει για μήνες ‘’ακέφαλο’’, παρόλο που νομοθετήθηκε θέση Γενικού Διευθυντή, ενώ κανείς απ’ την πολιτική ηγεσία δεν έχει απευθυνθεί στους εργαζόμενους προκειμένου να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπηρεσία.

Ο αρμόδιος δε υπουργός, δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία να δώσει σαφείς απαντήσεις, γεγονός που προσκρούει στην κοινή λογική, αν αναλογιστούμε τη σπουδή και την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας.

Μήπως όμως ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει το ΣΔΟΕ σε αυτή ακριβώς την κατάσταση;

Σε κάθε περίπτωση η Πολιτική Ηγεσία οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις…

  • Πώς είναι δυνατόν να καταργούν μέσα σε ένα βράδυ την ηγεσία μιας νευραλγικής υπηρεσίας, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτή παρουσίαζε αξιόλογο έργο και στη συνέχεια να αφήνεται να λειτουργεί ΄΄ακέφαλη’’ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
  • Πως επηρεάζει η κατάσταση αυτή το έργο της υπηρεσίας και τις ιδιαίτερα σοβαρές και μάλλον… ευαίσθητες υποθέσεις που χειρίζεται το ΣΔΟΕ (π.χ. υποθέσεις επενδύσεων κλπ);
  • Τι μέτρα λαμβάνει η πολιτική ηγεσία, προκειμένου οι υποθέσεις που σήμερα χειρίζεται το ΣΔΟΕ, να μην έχουν την ίδια τύχη (αυτή της παραγραφής) που είχαν χιλιάδες άλλες φορολογικές υποθέσεις τα προηγούμενα χρόνια;
  • Μήπως τελικά αυτό που ζούμε είναι για άλλη μια φορά, ένα σχέδιο υπονόμευσης της λειτουργίας της υπηρεσίας, με απώτερο στόχο όχι μόνο τη δημιουργία συνθηκών που δεν θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο έργο της, αλλά και την ουσιαστική κατάργησή της, προς όφελος μεγάλων, εγχώριων και μη, οικονομικών παραγόντων;

 Καλούμε για άλλη μια φορά την ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟY, να ιεραρχήσει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το θέμα του ΣΔΟΕ. Άλλωστε υπάρχουν ζητήματα που δεν σχετίζονται μόνο με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, αλλά αφορούν την καθημερινή λειτουργία αυτού. Την υλικοτεχνική υποδομή, τα θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού, το διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων σε αυτό (λόγω μη απόδοσης της προσωπικής διαφοράς στους εργαζόμενους που εισήλθαν στην υπηρεσία μετά τον Οκτώβρη 2018), τις μετακινήσεις υπαλλήλων που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλπ.

Απαιτούμε απ την πολιτική ηγεσία…

  • Τη νομοθετική θωράκιση του έργου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.
  • Την επαναφορά του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
  • Την αντιμετώπιση της μισθολογικής ανισότητας των υπαλλήλων (αφορά το σύνολο του ΥΠΟΙΚ).
  • Τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών.
  • Την επαναλειτουργία δομών που το προηγούμενο διάστημα καταργήθηκαν.
  • Την πρόσληψη προσωπικού και τη στελέχωση, τουλάχιστον στο προ κρίσης επίπεδο.

 

Αθήνα, 24.10.2019

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή ΠΑΤΡΗΣΤΕ ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 276 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1829
Εμφανίσεις Άρθρων
3888072