Κυριακή
05 / 02 / 2023
5 Νέα Άρθρα

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά, εντάσσεται στην προσπάθεια εφαρμογής του ν. Χατζηδάκη. Ενός νόμου ο οποίος στον πυρήνα του έχει το στραγγαλισμό των Συνδικαλιστικών Ελευθεριών, την άμεση παρέμβαση στη λειτουργία των Σωματείων, την εξάλειψη οποιασδήποτε αντίθετης φωνής και της προοπτικής ανάπτυξης ενός συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο θα αμφισβητήσει επί της ουσίας τις ασκούμενες πολιτικές και θα υπερασπιστεί με αποφασιστικό τρόπο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Περισσότερα...

Με μια απαράδεκτη και αυθαίρετη απόφαση της η ΑΑΔΕ επιχειρεί, όπως οι τοπικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν, να μετακινήσει 4 συναδέλφους απ’ τη ΔΟY Ιωαννίνων στη ΔOY Πρέβεζας, για διάστημα 6 μηνών, χωρίς φυσικά να υπάρχει σχετική αίτηση των συναδέλφων, προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες.

Περισσότερα...

Mετά από μια παρατεταμένη περίοδο - που πλησιάζει πλέον τη 15ετία - συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων, έρχεται να προστεθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού πάνω από 12% που ουσιαστικά εξανεμίζει το όποιο διαθέσιμο εισόδημα. Μια 15ετία η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης απ’ τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων όπως αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών, και της ΔΕΗ. Επιλογών… τα αποτελέσματα των οποίων βιώνει πλέον καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος που καλείται να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που δυσκολεύεται να καλύψει το κόστος μετακίνησης ή πάγιες ανελαστικές του υποχρεώσεις.

Περισσότερα...

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 5.10.2022, δεν έκρυβε κάποια έκπληξη ούτε ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα. Εισηγητικά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπεραμύνθηκε της τακτικής και των επιλογών της όλο το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο ως ιδιαίτερα θετικές. Αφήγημα το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύτηκε με τις κλασικές επιθέσεις και τα απαξιωτικά σχόλια έναντι όσων διατυπώνουν διαφορετική εκτίμηση.

Περισσότερα...

Τις προηγούμενες ημέρες βρεθήκαμε ως αντιπροσωπεία της ΑΚΕ υτόνομη Κίνηση Εφοριακών) στα νεοσύστατα ΕΛΚΕ, μιλήσαμε με τους συναδέλφους και διαπιστώσαμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Περισσότερα...

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα στις φορολογικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ και της Πολιτικής Ηγεσίας, μια διαδικασία ‘’αξιολόγησης’’ των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια διαδικασία – παρωδία με στόχο τη ‘’νομιμοποίηση’’ της αυθαιρεσίας (στο όνομα πάντα της… αξιολόγησης), την πολυδιάσπαση των εργαζομένων και τη μεταφορά σε αυτούς των ευθυνών για την όποια δυσλειτουργία ή αναποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία η οποία επιβλήθηκε, υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών για περικοπή μισθών και περιορισμούς στην υπηρεσιακή εξέλιξη των διαφωνούντων με την προωθούμενη διαδικασία.

Την ίδια όμως περίοδο και παράλληλα με την αξιολόγηση – παρωδία της ΑΑΔΕ, εργαζόμενοι ‘’έτρεξαν’’ τη δική τους αξιολόγηση με στόχο να αναδείξουν, τόσο την πραγματική κατάσταση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, όσο και τις ευθύνες εκείνων που έχουν τη διοίκηση των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία αντι – αξιολόγησης στην οποία συμπληρώθηκαν 2.302 ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματά της εκθέτουν τόσο την ηγεσία της ΑΑΔΕ, όσο και την Πολιτική Ηγεσία και τις προσπάθειες τους να ‘’χρεώσουν’’ στους εργαζόμενους τα προβλήματα των υπηρεσιών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη διαδικασία (σε ποσοστό 85,3%), θεωρεί την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή ως απαρχαιωμένη και το 83,6% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Επιπλέον, το 84,7% των συμμετεχόντων θεωρούν συχνά έως… πολύ συχνά τα φαινόμενα αυταρχισμού και αλαζονείας απ’ την πλευρά της Διοίκησης, ενώ σε ποσοστό 89,9 % οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι το επίπεδο της διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ είναι χαμηλό ως… εξαιρετικά χαμηλό.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ (σε ποσοστό 85,7%), σύμφωνα με την οποία η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, κάθε άλλο παρά περιόρισε τη δυνατότητα παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στη λειτουργία των Φορολογικών Υπηρεσιών, γεγονός που έρχεται να αμφισβητήσει εκ των έσω το ‘’βασικό αφήγημα’’ των υποστηρικτών της ΑΑΔΕ, ως ένα μοντέλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας των φορολογικών υπηρεσιών !!!!.

Τέλος, το συντριπτικό ποσοστό του 86,5% των συμμετεχόντων βαθμολογεί από αρνητικές ως πολύ αρνητικές τις επιδόσεις της Διοίκησης και τα αποτελέσματα των επιλογών της ως προς την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ σε ποσοστό του 87,7% θεωρούν ότι η προωθούμενη απ’ τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ ‘’αξιολόγηση’’ θα επιδεινώσει περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον.

Η διαδικασία της Αντι-Αξιολόγησης, με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, αποτυπώνει την κατάσταση των φορολογικών υπηρεσιών και καταρρίπτει το αφήγημα της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη το αίτημα για την κατάργηση της ΑΑΔΕ και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας να αποτελέσει την αιχμή των διεκδικήσεων των Σωματείων μας, αλλά και συνολικότερο αίτημα της κοινωνίας.

 

 Για να τυπώσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για να Δείτε τους Πίνακες με τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα...