Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ, εντάσσοντας Οργανωτικά - Διοικητικά την υπηρεσία στη νεοσύστατη ‘’Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας’’, με την πρόβλεψη τοποθέτησης Γενικού Διευθυντή του ΣΔΟΕ στην θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Στην κριτική που ασκήσαμε ως ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) και την εκτίμηση ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω υποβάθμιση της υπηρεσίας, δεχτήκαμε έντονες επιθέσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι συγκεκριμένη και αδιάψευστος μάρτυρας των εξελίξεων.

Δυο χρόνια λοιπόν μετά την Κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας:

1.Δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επικεφαλής της υπηρεσίας.

2.Δεν έχει επιστρέψει το αντικείμενο του Φορολογικού Ελέγχου, όπως διέρρεαν κυβερνητικοί παράγοντες και αναπαρήγαγαν συνδικαλιστικά παπαγαλάκια.

 

3.Η Πολιτική Ηγεσία απαξιεί να επισκεφτεί την υπηρεσία, έστω και για την καθιερωμένη εθιμοτυπική διαδικασία, δυο χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης.

 

4.Μεγάλος αριθμός συναδέλφων συνεχίζει να αμείβεται με εξευτελιστικές αποδοχές και να μην υπάγεται ούτε στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, παρά της περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις.

 

5.Παραμένει επι σειρά ετών, το απαράδεκτο καθεστώς της στελέχωσης των θέσεων ευθύνη με τη διαδικασία της… ανάθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κανόνες διαφάνεια, αξιοκρατίας, αλλά και τις συνθήκες και το κλίμα λειτουργίας της υπηρεσίας.

 

6.Συνεχίζεται η ‘’διαρροή’’ ανθρώπινου δυναμικού, μιας και το ΣΔΟΕ αποτελεί πηγή άντλησης ιδιαίτερα αξιόλογων και ικανών στελεχών για όλες τις υπηρεσίες. Διαδικασία η οποία ενισχύεται απ’ την εύλογη ανασφάλεια των υπηρετούντων στο ΣΔΟΕ συναδέλφων, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση της υπηρεσίας.

 

7.Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να συνθλίβονται, ανάμεσα στο διάχυτη αίσθηση απαξίωση και το πλήθος υποθέσεων που τους ανατίθενται. Υποθέσεις ιδιαίτερα σοβαρές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εισαγγελικές παραγγελίες, για τις οποίες η διοίκηση μεταφέρει την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο, χωρίς φυσικά να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή επεξεργασία αυτών.

 

8.Ενδεικτικό της απαξίωση, της ανασφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων καταφεύγουν στην αναζήτηση νομικής στήριξης – κάλυψης σε ιδιωτικά γραφεία, επωμιζόμενοι φυσικά και το ανάλογο κόστος.

 

9.Συνάδελφοι οι οποίοι είτε προσελήφθησαν με νέους διαγωνισμούς, είτε εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΣΔΟΕ μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών της κινητικότητας, ήρθαν αντιμέτωποι με πλήθος σοβαρών υποθέσεων (πολλές εκ των οποίων εισαγγελικές παραγγελίες) χωρίς να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των συγκεκριμένων συναδέλφων, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται.

 

10.Χαρακτηριστικό μάλιστα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με επιδεικτικό τρόπο το ΣΔΟΕ εξαιρείται από κάθε διαδικασία θεσμοθέτησης πρόσθετης αμοιβής των εργαζομένων του, την ίδια στιγμή που τέτοιες θεσμοθετούνται για υπηρεσίες οι οποίες διενεργούν αντίστοιχο ή ακόμα και… συμπληρωματικό προς το ΣΔΟΕ έργο. Έργο που αφορά τον έλεγχο επιδοτήσεων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κλπ., αντικείμενα που αποτελούν καθημερινά ή και κύρια αντικείμενα της δράσης της υπηρεσίας.

 

Οι εργαζόμενοι όμως στο ΣΔΟΕ δεν αναζητούν μόνο την Πολιτική Ηγεσία. Αναζητούν και τη Συνδικαλιστική μας Ηγεσία, η οποία, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία όχι μόνο δεν αναδεικνύει και δεν πιέζει για την επίλυση των τεράστιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ, αλλά αποφεύγει – με ιδιαίτερα επιδικτικό μάλιστα τρόπο – να επισκεφτεί την υπηρεσία, να ακούσει και να μιλήσει με τους εκεί συναδέλφους.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…

Προφανώς τα συμφέροντα - πολιτικές που εξυπηρετήθηκαν απ’ την υποβάθμιση του ΣΔΟΕ μπόρεσαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν τη… συναίνεση και τη διακομματική ‘’σιγή ασυρμάτου’’, προκειμένου να εκπληρωθεί το ‘’έργο’’. Ένα έργο που οδήγησε στην αδρανοποίηση μιας ιδιαιτέρως αποτελεσματικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα, χιλιάδες υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος στην παραγραφή…

Το όνομα όμως του ΣΔΟΕ, η τεχνογνωσία, η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί και το ιδιαίτερα ικανό προσωπικό του, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο που επέτρεπε και επιτρέπει (δεδομένων των συνθηκών) στην υπηρεσία να έχει άμεσα και ιδιαίτερα ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά τον όγκο, την πολυπλοκότητα, την επικινδυνότητα και τη βαρύτητα των υποθέσεων που χειρίζεται.

Απαιτούμε:

 • Την επαναφορά του του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
 • Τη νομοθετική θωράκιση του έργου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.
 • Την στελέχωση την υπηρεσίας και την άμεση πρόσληψη προσωπικού.
 • Τη μισθολογική αναβάθμιση του Προσωπικού και την άμεση ένταξη όλων των υπαλλήλων στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς.
 • Τη στελέχωση των θέσεων ευθύνη μέσω αξιοκρατικών και με διαφάνεια διαδικασιών, θέτοντας τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των αναθέσεων.
 • Την επαναλειτουργία δομών που το προηγούμενο διάστημα καταργήθηκαν.

 Καλούμε για άλλη μια φορά τη Συνδικαλιστική ηγεσία, να θέσει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το θέμα του ΣΔΟΕ. Η μέχρι σήμερα στάση της αποτελεί ξεκάθαρη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών που στόχο έχουν την περαιτέρω υποβάθμιση της υπηρεσίας.

  

 

Αθήνα, 2.8.2021

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

SDOE 2

Νέα δεδομένα και ταχύτατες εξελίξεις δρομολογούνται αναφορικά με το μέλλον των υπηρεσιών μας και ειδικότερα αυτό των Εφοριών.  Εξελίξεις οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με την εξαγγελία για τον δραστικό περιορισμό τους και τον κατάργηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού.

Περισσότερα...

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) έφερε στην επιφάνεια το email που στάλθηκε από την ΓΔΦΔ προς τις ΚΥ (κατ’ εντολή προφανώς του Διοικητή) προκειμένου να προσδιοριστούν οι υπάλληλοι που ‘’δεν αποδίδουν’’ και να συνταχθούν οι σχετικές λίστες της ντροπής.

Περισσότερα...

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά αποτελεί κυριολεκτικά “πολεμικό ανακοινωθέν” για το σύνολο των εργαζομένων, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Οι όποιες επικοινωνιακές προσπάθειες να το ‘’καλλωπίσουν’’ και να υποβαθμίσουν προβλέψεις του Νομοσχεδίου, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα:

Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα μειώνεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 2. Τη 10ωρη εργασία με περίοδο αναφοράς τους 6 μήνες. Το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι ότι τώρα μπορεί να γίνει με έγγραφη “συμφωνία” εργαζόμενου - εργοδότη και δεν απαιτείται συλλογική σύμβαση. Οι ώρες αυτές είναι χωρίς επιπλέον αμοιβή και θα αποδίδονται στον εργαζόμενο με μειωμένο ωράριο, όταν ο εργοδότης το αποφασίσει.
 3. Διευρύνονται οι εξαιρέσεις από την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά από κλάδους.
 4. Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύεται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Έτσι μετά το 50% + 1, των μελών του μητρώου που απαιτείται για την κήρυξη μια κινητοποίησης (νόμος του 2018) τώρα προβλέπεται και ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι τη δυνατότητα πραγματοποίησης ουσιαστικών Γενικών Συνελεύσεων, με ζωντανό διάλογο, αντιπαράθεση απόψεων, συμμετοχή και συλλογικότητα.
 5. Σε πλήθος περιπτώσεων επιβάλουν την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, σε ποσοστό 33,33%, καταργώντας ουσιαστικά εξ αρχής το δικαίωμα απεργιακής κινητοποίησης.

Η άποψη (που εντέχνως καλλιεργείται) ότι οι παραπάνω αλλαγές αφορούν τον Ιδιωτικό Τομέα, είναι προφανώς λάθος. Όχι μόνο γιατί μια σειρά μέτρων όπως αυτά που αφορούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία των Σωματείων του Δημοσίου, αλλά και γιατί ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις στον Ιδιωτικό τομέα, προωθούνται (ή βρίσκουν ήδη εφαρμογή) και στις δικές μας υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Τα Ατομικά Συμβόλαια, οι Απλήρωτες Υπερωρίες, η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου, οι Υπερεξουσίες του εργοδότη (του Διοικητή στη δική μας περίπτωση), η Ελαστικοποίηση της Μισθοδοσίας, η εργασία το Σαββατοκύριακο κλπ, βρίσκονται πλέον σε φάση εφαρμογής και στις δικές μας υπηρεσίες.

Η επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας είναι ενιαία

και ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα παλεύουμε από κοινού,

για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας

Συμμετέχουμε μαζικά στη Γενική Απεργίας

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021

Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην ΑΑΔΕ, αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την ηγεσία αυτής, όσο και την Πολιτική Ηγεσία.

Περισσότερα...

Ένα απ’ τα θέματα που απασχόλησαν το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ήταν οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας.

Περισσότερα...

Συνεδρίασε τη Δευτέρα (17.5.21) η ΕΕ της Ομοσπονδίας, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών με την ηγεσία της ΑΑΔΕ, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των Κανονιστικών Πράξεων που αφορούν την διαδικασία εφαρμογής του προωθούμενου Μισθολογίου - Βαθμολογίου και τη συνδεδεμένη με αυτό αξιολόγηση.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1818
Εμφανίσεις Άρθρων
3789420