Ενημερωτικό Σημείωμα της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ για τη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΠΟΕ ΔΟY

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18.4.18 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με την παρουσία εκπροσώπων από πολλούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Το Συμβούλιο αυτό πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τελευταίας ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας, η οποία έθετε ουσιαστικά τον κλάδο σε ετοιμότητα και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, εν αναμονή δυσμενών εξελίξεων για τον κλάδο. Αποφασιστικότητα όμως η οποία δυστυχώς δεν αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου… Συγκεκριμένα:

Περιγράμματα – Σύνδεση με μισθολόγιο

Κοινός τόπος των περισσοτέρων τοποθετήσεων, ήταν ότι οι δρομολογούμενες για τον κλάδο εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Η σύνδεση των περιγραμμάτων θέσης με τους μισθούς, το νέο σύστημα αξιολόγησης κλπ, αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό άλλωστε των διαθέσεων του Πιτσιλή, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δώσει, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, στα συνδικαλιστικά όργανα ακριβή στοιχεία για το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του, πριν αυτές ολοκληρωθούν, ούτε φυσικά να επιδιώξει έναν ουσιαστικό διάλογο επί των προτάσεών του.

Μισθολογική εξομοίωση

Για το θέμα της αποκατάστασης της μισθολογικής υποβάθμισης των νεοεισερχόμενων στον κλάδο συναδέλφων επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας (κυρίως απ’ τη ΔΑΚΕ και τη ‘’Μετάλλαξη της ΑΣΚΙ’’), στη βάση των ‘’δεσμεύσεων’’ του Τσακαλώτου. Στο προχθεσινό επεισόδιο το ρόλο το ‘’καλού’’ ενσάρκωνε ο Τσακαλώτος και του ‘’κακού’’ ο Πιτσιλής, σε αντίθεση με τα προηγούμενα επεισόδια. Η κατάληξη όμως πάντα η ίδια…. Να περιμένουμε…. παραμένοντας παρατηρητές μέχρι να λάβουν τις αποφάσεις τους…

Προγραμματισμός Κινητοποιήσεων

Οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδία θα εισέλθει σε μια αγωνιστική φάση αποδείχθηκαν φρούδες. Η ‘’επαναστατική’’ απόφαση που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο, ήταν να… εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή να λάβει αυτή τις αποφάσεις, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν. Απόφαση την οποία στήριξαν η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ‘’Μετάλλαξη της ΑΣΚΙ’’ και το ΟΡΑΜΑ – ΣΑΣ.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Το ζήτημα της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (μισθολογικά, συνθηκών εργασίας, υπερωριών, εξόδων κίνησης, εκτός έδρας ελεγκτών, διασφάλισης οργανικών θέσεων, νομικής κάλυψης κλπ κλπ) απασχόλησε πολύ έντονα το Γενικό Συμβούλιο. Η πρόταση να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας, στη βάση και σχετικού κειμένου που κατατέθηκε από τη ΔΑΣ, απορρίφτηκε από οριακή πλειοψηφία που διαμορφώθηκε απ’ τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ..

Οικονομικά της Ομοσπονδίας

Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας αποτελούν αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου επείγει και απαιτεί τη συνεννόηση όλων των παρατάξεων. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό η τελευταία, πριν το Γενικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να παράσχει το σύνολο των οικονομικών δεδομένων σε όλες τις παρατάξεις εγκαίρως προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος ενημέρωσης και κυρίως συνεννόησης, προκειμένου να πάμε στο Γενικό Συμβούλιο με μια ενιαία πρόταση. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν εστάλησαν ποτέ και οι παρατάξεις ενημερώθηκαν προφορικά για τις προτεινόμενες λύσεις, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Προφανώς συνεννόηση υπήρξε μεταξύ ορισμένων, αφού με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψε ταύτιση απόψεων και συμφωνία σε ένα πλέγμα προτάσεων που στον πυρήνα του είχε τις δραστικές μειώσεις των μισθών στους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας. Πρόταση που στήριξαν η ΔΑΚΕ, η ‘’Μετάλλαξη της ΑΣΚΙ’’ και το ΟΡΑΜΑ – ΣΑΣ.

Για τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Υπήρξε ομόφωνη απόφαση, βάσει της οποίας η Ομοσπονδία θα απαιτήσει την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, τη διαφάνεια στη λειτουργία τους και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους για το σύνολο των μετακινήσεων συναδέλφων (όχι μόνο για τις εκτός Νομού μετακινήσεις).

Προσφυγή στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της ΑΑΔΕ

Για την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ υπήρξε ενημέρωση από τους νομικούς που ανέλαβαν την υπόθεση, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της. Ανέλυσαν τα νομικά μας επιχειρήματα ενώ τόνισαν ότι πρόκειται για δίκη και με πολιτικό περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση της Ομοσπονδίας οι επιθέσεις προς την παράταξη της ΑΣΚΙ–ΑΚΕ κατέλαβαν ίσως το μεγαλύτερο μέρος, με αφορμή το σχετικό ενημερωτικό μας σημείωμα προς τους συναδέλφους και την αναφορά μας περί της αδικαιολόγητης απουσίας της Ομοσπονδίας απ’ το συγκεκριμένο δικαστήριο. Επιθέσεις που χαρακτηρίστηκαν από ψεύδη, προσωπικές στοχοποιήσεις και ανακρίβειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΗΜΟΣΙΑ διάψευση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, η οποία επικαλέστηκε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την έκδοση ανακοίνωσης – καταγγελίας εναντίον των μελών του Γενικού Συμβουλίου (της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ) για απόψεις που διατύπωσαν. Τα περί ομόφωνης απόφασης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΣ οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε συμφώνησαν στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης. Την έντονη επίσης διαφωνία του κατέθεσε και ο εκπρόσωπος της Εκκίνησης Εφοριακών.

Όπως τελικά προέκυψε η απαράδεκτη και προσβλητική για τον κλάδο ανακοίνωση εκδόθηκε με την συμφωνία της ΔΑΚΕ, της ‘’Μετάλλαξης της ΑΣΚΙ’’ και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ-ΣΑΣ.

(ΣΗΜ.: Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε μεταγενέστερη τηλ/κη επικοινωνία εκπρόσωπος της ΣΑΣ, μας ενημέρωσε ότι από λάθος δώσανε την συγκατάθεσή τους για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, μιας και δεν είχαν πλήρη εικόνα του περιεχομένου αυτής και δεν γνωρίζανε ότι περιλαμβάνει προσωπικές επιθέσεις).

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή αποτυπώνει τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας, αλλά και το μεγάλο συνασπισμό που έχει πλέον οικοδομηθεί μεταξύ των Εργοδοτικών και Φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, με τις απαραίτητες κάθε φορά και πάντα χρήσιμες προσθήκες.  

Η τοποθέτηση της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ, με τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις τους στάθηκαν, εκτός των άλλων, στα παρακάτω θέματα:

  1. Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να σταματήσουν να διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις και τις απόψεις τους. Θα συνεχίσουν να συμβάλουν στη λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργάνων, αλλά παράλληλα θα ενημερώνουν τους συναδέλφους και θα ασκούν κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία για πράξεις και παραλήψεις που θεωρούν ότι δεν υπηρετούν το συμφέρον των συναδέλφων. Κριτική σκληρή αλλά και εποικοδομητική, στο βαθμό που οι αποδέκτες αυτής κινούνται με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπούν.
  2. Τόνισαν την ανάγκη οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αντίστοιχες διαδικασίες, να υλοποιούνται και να μην ξεχνιούνται με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη υλοποίηση της απόφασης του προηγούμενου Γενικού Συμβουλίου, για περιοδείες και συγκεντρώσεις της ΠΟΕ ΔΟY σε όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα οι συνάδελφοι για τα περιγράμματα και τα όσα έρχονται. Απόφαση που ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί.
  3. Για το ζήτημα των οικονομικών της Ομοσπονδίας οι εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ, διαφώνησαν με την… εύκολη λύση της περικοπής των μισθών των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας. Ένα μέτρο που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά μάλλον το μεταθέτει προσωρινά, βάζοντας ‘’κάτω απ’ το χαλί’’ τα μεγάλα και δομικά προβλήματα που έχει η ΠΟΕ ΔΟY. Προβλήματα που όσο δεν συζητούνται και δεν λύνονται υπονομεύουν την ύπαρξη ακόμα και της ίδιας της Ομοσπονδίας.
  4. Για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) τονίστηκε η ανάγκη αυτή να αποτελέσει αντικείμενο άμεσης διεκδίκησης από την Ομοσπονδία μας. Ουσιαστικά μόνο στο πλαίσιο μιας ΣΣΕ, μπορεί να αντιμετωπιστούν ζητήματα (πέραν των οικονομικών που αναμφισβήτητα θα αποτελούν μέρος αυτής) που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, την υπερωριακή απασχόληση, τα έξοδα κίνησης, τη νομική κάλυψη, τις συνθήκες υγιεινής κλπ κλπ.
  5. Για το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στον κλάδο συναδέλφων και τη μισθολογική τους υποβάθμιση, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης και έντονης διεκδίκησης και η απεμπλοκή της Ομοσπονδίας απ’ την ατέλειωτη σεναριολογία η οποία το μόνο που εξασφαλίζει είναι ηρεμία και χρόνο στην πολιτική ηγεσία και την ηγεσία της ΑΑΔΕ.
  6. Για τις κινητοποιήσεις – πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ομοσπονδία, οι εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ επέμειναν ότι αυτές θα έπρεπε να προσδιοριστούν – αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο, παράλληλα με τη λήψη των μέτρων για την επιτυχία αυτών. Η παροχή απλά εξουσιοδότησης στην Εκτελεστική Επιτροπή, ουσιαστικά μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις και στενεύει δραματικά τα περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασής μας σε όσα δρομολογούνται και για τα οποία οι πάντες συνομολογούν ότι βρίσκονται σε αρνητική κατεύθυνση.
  7. Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ-ΑΚΕ τόνισαν την ανάγκη η Ομοσπονδία μας να παρέμβει για ζητήματα που σχετίζονται με μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και θίγουν την κοινωνία. Μέτρα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που πρόκειται να μετατρέψουν το επόμενο διάστημα τις ΔΟY σε εστίες έντασης και να φέρουν τους εργαζόμενους σε αυτές, απέναντι στην κοινωνία.

Τηλ. Επικοινωνίας:

Μέρκος Δ. (6973991235), Ρόδης Γ. (6985740894), Σκλαβάκη Φ. 697189 80 89, Σιώζιος Χ (6972234003), Στολάκη Μ. (6973228577), Μπίκας Π. (6986060901)

 

Για να τυπώσετε το ενημερωτικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1838
Εμφανίσεις Άρθρων
3947281