ΑΣΚΙ - ΑΚΕ: Της απαξίωσης….. ακολουθεί το ΚΛΕΙΣΙΜΟ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ μας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ο κλάδος μας βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα επεισόδιο στη διαδικασία συρρίκνωσης των φορολογικών υπηρεσιών. Την εδώ και χρόνια διαδικασία απαξίωσης των υπηρεσιών μας, ακολουθεί αυτή του οριστικού κλεισίματος ενός μεγάλου αριθμού αυτών. Η επιλογή αυτή της ΑΑΔΕ, αποτελεί την καλύτερη εξήγηση στο γιατί τόσο καιρό οι υπηρεσίες μας αφήνονταν έρμαιο των προβλημάτων τους. Γιατί λειτουργούν με τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί στερούνται βασικής υλικοτεχνικής υποδομής, γιατί δεν καλύπτονταν οι κενές θέσεις προϊσταμένων,   γιατί… γιατί… γιατί…

Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στην εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ, να προχωρήσουν σε νέο μαζικό κλείσιμο εφοριών. Η δημιουργία συνθηκών διάλυσης, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το κλείσιμο των εφοριών να εμφανιστεί ως αναγκαιότητα ή ακόμα και… ως μεταρρύθμιση, έργο που έχουμε ζήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή άλλωστε δημιουργίας ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου φορολογικού μηχανισμού, που θα εντάσσεται στην δήθεν «Ανεξάρτητη» Αρχή, με ταυτόχρονη μεταφορά αντικειμένων σε ιδιώτες, βρίσκεται στον πυρήνα όλων των μνημονίων, παλαιότερων και νεότερων. Πολιτικές, που υλοποιεί και η σημερινή Κυβέρνηση ξεχνώντας φυσικά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, για την επαναλειτουργία των ΔΟY, την κατάργηση της ΓΓΔΕ, την επαναφορά αντικειμένων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες κλπ κλπ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ λοιπόν που προβλέπει το κλείσιμο 20 περίπου εφοριών (στη συγκεκριμένη φάση) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την προοπτική του κλάδου και το μέλλον των εργαζομένων…

  • Οι ΔΟY ‘’υποδοχής’’, στις οποίες θα μεταφερθεί η χωρική αρμοδιότητα των εφοριών που κλείνουν, προβλέπεται να έχουν λιγότερους εργαζόμενους (!!!) από αυτούς που έχουν σήμερα. Σε εφορίες που σήμερα λειτουργούν (όπως είναι γνωστό) οριακά, θα διπλασιάσουμε το έργο και ταυτόχρονα θα μειώσουμε το προσωπικό!!!.   Παραδείγματα:

 

1ο: Για τη ΔΟY Αγίων Αναργύρων, η οποία καλύπτει μια περιοχή 193.500 κατοίκων, προβλέπονται σήμερα 103 Οργανικές Θέσεις. Με τη συγχώνευση της ΔΟY Αχαρνών (37 οργανικές θέσεις), θα προστεθεί μια περιοχή με επιπλέον 106.000 κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη ΔΟY θα κληθεί να φέρει εις πέρας το έργο της με 100 υπαλλήλους !!!

 

2ο: Για τις δύο ΔΟY της Πάτρας, προβλέπονται συνολικά 166 Οργανικές Θέσεις. Για τη νέα υπηρεσία που θα έχει την ευθύνη της συνολικής περιοχής προβλέπονται 125 συνολικά υπάλληλοι!!!!.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για το σύνολο των ΔΟY που συγχωνεύονται…

  

  • Με την παραπάνω διαδικασία προβλέπεται η ‘’εξοικονόμηση’’ 289 υπαλλήλων. Υπαλλήλων με αβέβαιο προορισμό. Υπαλλήλων που μερικές εβδομάδες πριν τοποθετήθηκαν με τυμπανοκρουσίες σε περιγράμματα θέσεις. Περιγράμματα όμως που καταργούνται και αυτά μαζί με τις ΔΟY, με μια απόφαση του Διοικητή, αφήνοντας τους συναδέλφους ουσιαστικά ξεκρέμαστους!!!!.

 

Όσον αφορά το επιχείρημα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων και της διαφάνειας ως προς την επιλογή των κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών μας, θα ήταν ενδιαφέρον η ηγεσία της ΑΑΔΕ να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής που η ίδια συγκρότησε (με ημ/νία 21.4.2016) και αντικείμενο αυτής, τη στέγαση των υπηρεσιών μας, σε όλη τη χώρα, σε κτίρια κατάλληλα και οικονομικότερα. Πόρισμα το οποίο προφανώς θα… υπάρχει, αφού προχωράει σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, επιλογής κτιρίων κλπ. Πόρισμα το οποίο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα πυρκαγιών στις υπηρεσίες μας (Λάρισα, Γλυφάδα, Δ’ Αθηνών), που επαναφέρουν το ζήτημα της καταλληλότητας των κτιρίων και της ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Το έργο του κλεισίματος εφοριών το έχουμε ξαναζήσει, με τους ίδιους περίπου πρωταγωνιστές. Την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την ηγεσία της ΑΑΔΕ (παλαιότερα ΓΓΔΕ) και φυσικά τους πάντα πρόθυμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι κομπάρσος σε αυτό το έργο δεν θα είναι για άλλη μια φορά η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας. Οι συνειρμοί όμως, με παλαιότερες περιόδους κατά τις οποίες κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν στις διαδικασίες κλεισίματος εφοριών, είναι αναπόφευκτοι…

 

  • Για ποιο λόγο το κλείσιμο των εφοριών δεν αποτελεί σήμερα αντικείμενο της ατζέντας της ΠΟΕ ΔΟY;

 

  • Πως είναι δυνατός να υπάρχουν ανακοινώσεις από μια σειρά Συλλόγους και η ΠΟΕ ΔΟY να λάμπει δια της απουσίας της, όταν μάλιστα ο Διοικητής την έχει αναγάγει ως το μοναδικό (από την πλευρά των εργαζομένων) συνομιλητή του για το κλείσιμο των εφοριών;

 

  • Για ποιο λόγο η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας δεν έχει ακόμα συνεδριάσει παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια της ΕΠΙΣΗΜΑ το σχέδιο συγχωνεύσεων εδώ και ΤΡΕΙΣ περίπου ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ και ενώ γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά;

 

  • Για ποιο λόγο η Ομοσπονδία δεν έχει ζητήσει το πόρισμα της επιτροπής για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να απαντήσει και στο επιχείρημα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων;

 

  • Η στάση αυτή της Ομοσπονδίας είναι ζήτημα αδυναμίας ή επιλογής να αφεθούν για άλλη μια φορά τα πράγματα να δρομολογηθούν και η όποια ‘’διαφωνία - αντίδραση’’ να εκφραστεί για την τιμή των όπλων όταν όλα θα έχουν τελειώσει;

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

  • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αφωνία της Ομοσπονδίας δεν οφείλεται στην επιλογή, της μη διατάραξης των (μάλλον αρμονικών) σχέσεών της με την ηγεσία της ΑΑΔΕ και παράλληλα (για να είναι όλοι ευχαριστημένοι) της μη ανάδειξης των ευθυνών της Κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του Δημοσίου και την προώθηση αντικειμένων σε ιδιώτες.

 

  • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κλάδος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν θα πέσουν για άλλη μια φορά θύματα του ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ και ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ συνδικαλισμού που δυστυχώς μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εκπροσωπεί…

Καλούμε την Ομοσπονδία, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει το ρόλο και τις ευθύνες που της αντιστοιχούν. Το σχέδιο αυτό για κλείσιμο εφοριών δεν θα είναι το τελευταίο (όπως δεν ήταν και τα προηγούμενα) και δεν είναι ανεξάρτητο απ’ όλα όσα λαμβάνουν χώρα στον κλάδο μας με τα περιγράμματα, τα ατομικά μισθολόγια, τις επερχόμενες αξιολογήσεις κλπ.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • Να μην υλοποιηθεί το σχέδιο κλεισίματος των ΔΟY.
  • Να ενισχυθούν ΑΜΕΣΑ οι υπηρεσίες μας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Παλεύουμε για τη διασφάλιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, ενάντια στα σχέδια εκχώρησης και νέων αντικειμένων σε ιδιώτες.
  • Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή μας σε κυνηγούς κεφαλών και τη σύνδεση των μισθών μας με το βαθμό επίτευξης ατομικών στόχων.
  • Παλεύουμε με όλη την κοινωνία για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στη βάση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
  • Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του ‘’μορφώματος’’ της ΑΑΔΕ.

 

Αθήνα, 5.3.2018

 Για να τυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ