ΑΣΚΙ - ΑΚΕ: Το ξεπάγωμα των κλιμακίων και οι δήθεν αυξήσεις στους Δημοσίους Υπαλλήλους

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες ενός επικοινωνιακού μπαράζ με επίκεντρο το Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Και αυτή τη φορά, το θέμα είναι οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο… σενάριο προσπαθεί να εμφανίσει ως αυξήσεις την επαναφορά των ‘’ωριμάνσεων’’.

Η πραγματικότητα όμως είναι (ως συνήθως) πολύ διαφορετική. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια μνημονίων και πολιτικών λιτότητας, τα εισοδήματα των εργαζομένων (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έχουν μειωθεί κατακόρυφα και με διάφορους τρόπους (μειώσεις μισθών, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας, χαράτσια κλπ), ενώ αμφισβητείται και επί της ουσίας ακυρώνεται και το αυτονόητο δικαίωμα των ‘’ωριμάνσεων’’ και της μετάβασης σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο με κριτήριο τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ιδιαίτερα μάλιστα για τους 90.000 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά (ως αποτέλεσμα των τεράστιων μειώσεων των εισοδημάτων τους που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια) αυτό που δυστυχώς προβλέπεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια είναι επιπλέον μειώσεις και όχι αυξήσεις των αποδοχών.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 

1.Η κατάταξη των υπαλλήλων σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο γινόταν αυτόματα κάθε 2 χρόνια και με κριτήριο τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας.

 

2.Η διαδικασία αυτή ανεστάλη με την ψήφιση του 1ου μνημονίου και παρά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κάθε φορά χρόνου, σταμάτησε η κατάταξη του υπαλλήλου σε ανώτερο κλιμάκιο.

 

3.Με την ψήφιση του το 3ο μνημόνιο προέβλεψε την επανακατάταξη των υπαλλήλων σε κλιμάκια (αφού πρώτα άλλαξε τη διαδικασία και τον απαιτούμενο κάθε φορά χρόνο υπηρεσίας), επανακατάταξη που έγινε την 31.12.2015, προβλέποντας όμως εκ νέου το πάγωμα μέχρι την 1.1.2018.

 

4.Ταυτόχρονα όμως το 3ο μνημόνιο προέβλεψε το πρωτοφανές, ότι με την ενεργοποίηση των κλιμακίων από 1.1.2018, και για την κατάταξη του κάθε υπαλλήλου σε αντίστοιχο της προϋπηρεσίας του κλιμάκιο, δεν θα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα από 1.1.2016 έως και 31.12.2017. Διαγράφονται δηλαδή αυθαίρετα δυο χρόνια πραγματικής υπηρεσία για κάθε υπάλληλο!!!!.

 

5.Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη, ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή αμοιβών προκύπτει στο μέλλον, μέσω της ανόδου των κλιμακίων, αυτή θα συμψηφίζεται με τυχόν προσωπική διαφορά. Θα αυξάνει για παράδειγμα ο μισθός κατά 40 ευρώ λόγω ανόδου σε κλιμάκιο και θα μειώνεται αντίστοιχο ποσό η προσωπική διαφορά.

 

6.Η παραπάνω διαδικασία θα οδηγεί σε μείωση των αποδοχών, αφού τα μικτά θα παραμένουν μεν τα ίδια, όμως εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων επί του μισθού σε σχέση με την προσωπική διαφορά, το πληρωτέο θα είναι μικρότερο.

 

7.Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και σε περίπτωση απόκτησης και αναγνώρισης οποιουδήποτε επιπλέον τυπικού προσόντος (πτυχίου, μεταπτυχιακού, διδακτορικού) το οποίο ενώ με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα οδηγεί σε υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για μεταπτυχιακό 2 επιπλέον κλιμάκια), ταυτόχρονα όμως θα σημάνει και μείωση των αποδοχών, μέσω της διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι το ξεπάγωμα των κλιμακίων κάθε άλλο παρά σε αυξήσεις μισθών οδηγεί. Αντίθετα το ισχύον σύστημα ουσιαστικά ‘’κλειδώνει’’ οποιαδήποτε προοπτική αύξησης των μισθών και επιπλέον με διάφορες προβλέψεις προχωρά και στο ‘’ροκάνισμα’’ αυτών.

 

Κατά συνέπεια οφείλει η Ομοσπονδία και τα συνδικαλιστικά μας όργανα να εντάξουν στο διεκδικητικό τους πλαίσιο και να απαιτήσουν...

 

1.Τον συνυπολογισμό για την ένταξή στα κλιμάκια και της διετίας 2016-2017.

      2.Την άρση της πρόβλεψης για συμψηφισμό της όποιας αύξησης προβλέπεται από την ένταξη σε υψηλότερο κλιμάκιο με την όποια προσωπική διαφορά.

      3. Την απόδοση των κλιμακίων που αντιστοιχούν στην απόκτηση επιπλέον τυπικών προσόντων (πτυχίου, μεταπτυχιακού, διδακτορικού), χωρίς τον συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά.

 

 

 

Αθήνα, 20.2.2018

 Τηλ. Επικοινωνίας:

Μέρκος Δ. (6973 991235), Ρόδης Γ. (6985740894), Σκλαβάκη Φ (6971 89 80 89), Σιώζιος Χ. (6972234003)

 

Για να τυπώσετε το ενημερωτικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

Αρχείο τευχών του περιοδικού Ενημέρωση Εφοριακών

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
5
Άρθρα
1839
Εμφανίσεις Άρθρων
3949669