Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ‘’ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ’’ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΗ κυβέρνηση υλοποιώντας της δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, υιοθετεί τις πολιτικές των προκατόχων της και προχωράει στην υλοποίηση σχεδίων για περαιτέρω ''ανεξαρτητοποίηση'' της φορολογικής διοίκησης.

Με το διαχρονικό επιχείρημα ότι οι υπηρεσίες μας δέχονται παρεμβάσεις στη λειτουργία τους (από ποιους άραγε;) προωθεί τη μετεξέλιξη του μορφώματος της ΓΓΔΕ σε ανεξάρτητη αρχή. Επί της ουσίας ολοκληρώνεται ένα έγκλημα που σχεδιάστηκε πριν από 6 χρόνια, με τη μεταφορά του πλήρη και αποκλειστικού ελέγχου της φορολογικής διοίκησης στους Τοκογλύφους - Δανειστές της χώρας. Αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα οποιουδήποτε ελέγχου από την εκάστοτε νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, στον πιο νευραλγικό κρίκο της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η δυνατότητα σχεδιασμού της όποιας οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο έλεγχος των εσόδων και η ροή αυτών θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των Δανειστών.

Η κυβέρνηση με τις επιλογές που υιοθετεί, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά αντίθετα δημιουργεί ένα πεδίο απόλυτου ελέγχου τους από διάφορα ανεξέλεγκτα συμφέροντα. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας αυτού του μορφώματος. Για την αποτελεσματικότητα της, για τη διαφάνεια στο εσωτερικό της, για το πόσο εν τέλει ανεξάρτητη υπήρξε το διάστημα της λειτουργίας της, για το ρόλο εν γένει όσων ηγήθηκαν αυτού του μορφώματος, των στελεχών ελεγκτικών, δικηγορικών και τραπεζικών εταιρειών που διοικούν εδώ και χρόνια τις φορολογικές υπηρεσίες, χωρίς την υποχρέωση να λογοδοτούν σε κανέναν, πέραν των Δανειστών.

Αυτό που προωθείται είναι η δημιουργία μιας δομής με χαρακτηριστικά εισπρακτικής εταιρίας και εργαζομένους κυνηγούς κεφαλών. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι τα σχέδια άμεσης σύνδεσης των μισθών με την επίτευξη προσωπικών στόχων επί των άμεσων εισπράξεων. Ο κίνδυνος που διαγράφεται από την ανεξέλεγκτη δράση ενός τέτοιου φοροεισπρακτικού μοντέλου, είναι η στοχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Τα τμήματα δηλαδή της κοινωνίας που στοχοποιήθηκαν και συνεχίζουν να στοχοποιούνται απ' τις μνημονιακές πολιτικές και βρίσκονται σήμερα υπερχρεωμένα, αδυνατώντας να πληρώσουν φόρους που δεν αντιστοιχούν στα εισοδήματά τους.

Δεν μπορεί τέλος να θεωρηθεί τυχαίος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση προωθεί αυτά τα σχέδια. Με μοναδικό συνομιλητή τους Δανειστές, αποφεύγει συστηματικά κάθε διάλογο επί της ουσίας με τους εργαζόμενους, προβάλλοντας έωλα επιχειρήματα και υιοθετώντας την πρακτική «από τον Άννα στον Καϊάφα». Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει στα συνδικαλιστικά μας όργανα το σχέδιο, στο οποίο εξειδικεύονται οι παραπάνω επιλογές και δεσμεύεται να το κάνει μόλις αυτό συμφωνηθεί με τους Δανειστές. Μόνο που τότε θα ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας και δεν επιδέχεται καμία αλλαγή.

Η Κυβέρνηση μιλάει αόριστα για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν ο καθένας γνωρίζει ότι η ελαστικοποίηση και η πλήρης ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού θα αποτελεί έναν απ' τους βασικούς άξονες του προωθούμενου μορφώματος. Αποκρύπτει το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2015, το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων της νέας αρχής, η σχέση της αρχής με την Δημόσια Διοίκηση, η σχέση της με το υπουργείο οικονομικών κλπ, είναι θέματα υπό διαπραγμάτευση και κάθε άλλο παρά δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια που προωθεί. Να προχωρήσει στην κατάργηση της ΓΓΔΕ και να επαναφέρει τον έλεγχο των φορολογικών υπηρεσιών υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου, τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις Συνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονται μόνο 5 ανεξάρτητες αρχές, των οποίων η λειτουργία άπτεται της διασφάλισης δικαιωμάτων. Συνεπώς λογικές μεταφοράς των δημοσίων εσόδων από τον στενό πυρήνα του δημοσίου σε μια νέα ανεξάρτητη αρχή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και συνιστά εκχώρηση εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

• Να εφαρμοστούν και να ενισχυθούν νόμοι και διαδικασίες που προϋπήρχαν της ΓΓΔΕ και οι οποίοι, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.

• Να ενισχυθούν ΑΜΕΣΑ οι υπηρεσίες μας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

• Να μεταβούμε σε ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς, όπου ο κάθε πολίτης θα συμβάλει σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

• Οι φορολογικές υπηρεσίες να στραφούν στα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που διαχρονικά τυγχάνουν φορολογικής ασυλίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουμε αποφασιστικά στα σχέδια που εξυφαίνονται ερήμην μας, με καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έρχονται, με πρώτο σταθμό την 24ωρη πανελλαδική απεργία, την ΠΕΜΠΤΗ 07.04.2016.

Αθήνα, 31.03.2016

ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.